Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eilanden van evolutie, Veluwe, zeearend, lawaaiigste stiltegebied en overige

  •  
29-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
491 keer bekeken
  •  
galapagos-islands-2419239_1280

Galapagos eilanden

© Pixabay

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 24 januari 2021 terug op de volgende startpunten:

00:00 - Rewilding de Veluwe
08:32 - Nationale Tuinvogeltelling
25:05 - Wereld in het klein
37:20 - Lawaaierigste gebied: Krimpenerwaard Vlist (Zuid Holland)
44:30 - Zeearend in windmolenpark
53:02 - Fenolijn

De wereld in het klein

Eilanden zijn een soort proeftuinen van evolutie. Biogeograaf Sietze Norder beschrijft dit in zijn boek ‘de wereld in het klein’. Na de vestiging van de eerste planten en dieren op een nieuw eiland beginnen de meest wilde natuurlijke experimenten. Zo ontstaan er mede door de isolatie merkwaardige soorten zoals olifanten ter grootte van een hond en vogels die niet kunnen vliegen. Bekend voorbeeld is natuurlijk de dodo, een loopvogel die leefde op het Afrikaanse eiland Mauritius. Vermoedelijk is deze mythische vogel uitgestorven door toedoen van de mens. Na het bezoek van bioloog Charles Darwin aan de Zuid-Amerikaanse Galapagoseilanden ontwikkelde hij zijn evolutietheorie.

Lawaaierigste gebied: Krimpenerwaard Vlist (Zuid Holland)

De verkiezing van Het lawaaiigste stiltegebied is een initiatief van de federatie Nefom. Doel is om aandacht te vragen voor de toenemende geluidsoverlast, met name van motoren. A.s.zondag wordt de winnaar bekend gemaakt. Lees meer in het nieuwsbericht.
Stiltegebied met oordoppen

Stiltegebied in de Krimpenerwaard waar veel geluidsoverlast is

© Tony Hardenberg

Zeearend in windmolenpark

Pal naast het Krammer windpark is een paartje zeearenden (opnieuw) begonnen met nestelen. De zeearendenwerkgroep houdt het paar goed in de gaten. Het liefst zouden ze een jong een zender om hangen, om te zien hoe het dier reageert op draaiende windmolens. Met Vroege Vogels TV hebben we al een kijkje genomen bij slimme windmolens die stoppen met draaien wanneer ze zeearenden detecteren.

Rewilding de Veluwe

De Kemperheide, een voormalig vliegveld dat door de Duitsers werd aangelegd, wordt omgetoverd tot een natuurgebied. Dankzij een bijdrage van de Postcodeloterij kan ARK Natuurontwikkeling het gebied 'rewilden'. Plan is om natuurgebieden te verbinden en kwijnende bomenpopulaties om te zetten in vitaal bos vol leven. Lees meer op de website van ARK Natuurontwikkeling.
Veluwe_2020_08_17_0022_eikensterfte_LLl

Kwijnend Vekuwebos

© Foto Leo Linnartz

Nationale Tuinvogeltelling

Het is met afstand de meest populaire natuurevenement in Nederland. Rond de 100.000 Nederlanders doen dit weekend waarschijnlijk mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Het turen naar vogels is mede door de corona-crisis nog nooit zo populair geweest. De telling wordt al voor de 18e keer georganiseerd door Vogelbescherming Nederland. De laatste jaren is de huismus de meest waargenomen tuinvogel. Ook de merel, de koolmees, de pimpelmees en het kauwtje scoren jaarlijks hoog. Meedoen aan de telling is eenvoudig: tel een halfuur lang de vogels in de tuin of op het balkon. De resultaten kan je melden via mijntuinvogeltelling.nl.

Fenolijn 035-6711338

Bloeiende sneeuwklokjes, speenkruid en hazelaars, zonnende vuurwantsen, een klapekster en een vink die al voorzichtig aan zijn vinkenslag begint. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur. Verder een melding over twee baltsende zwarte spechten en waarneming van een vos midden in de stad.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
klapekster_ceesuri.jpg

Klapekster

© Fotograaf: ceesuri

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.