Door het koude en natte voorjaar is alles in de natuur wat aan de late kant, maar inmiddels is het feest toch echt losgebarsten: vooral op eiken wemelt het nu van rupsen en andere beestjes die zich tegoed doen aan de frisse blaadjes. "De eik is de meest biodiverse boom van ons land."
Wintervlinders
Een van de meest voorkomende rupsen op de eik is die van de wintervlinder: een lichtgroen rupsje dat zich overdag meestal schuilhoudt in een opgevouwen blaadje. "Het is het 'stapelvoedsel' van veel vogels", weet Jurriën van Deijk van de Vlinderstichting. "Door de opwarming van het klimaat vissen trekvogels als de bonte vliegenvanger tegenwoordig soms achter het net, omdat de piek van deze rupsjes al voorbij is wanneer hun jongen uit het ei komen. Met een beetje geluk helpt dit koude voorjaar een beetje om de timing wat beter te maken, al hoor ik ook wel geluiden dat de trekvogels zelf in sommige gevallen ook wat later zijn."
Spanner is de teckel onder de rupsen
Behalve wintervlinders zie je op de eikenblaadjes ook veel 'spanners', vertelt Van Deijk. "Dat zijn een beetje de teckels onder de rupsen: een heel lang lijf met aan de uiteinden wat pootjes. Die lopen door eerst de achterpootjes naar voren te brengen en dan de voorpootjes op te schuiven."
Al met al leven er op een eik algauw honderzestig verschillende soorten (rupsen van) nachtvlinders, vertelt Van Deijk. "Het is daarmee één van de meest biodiverse bomen die we hebben."
Stinkwants
Naast al die rupsjes, zien we ook verschillende andere insecten die zich tegoed doen aan de jonge blaadjes van de eik. "Die grote groene moet je niet aanraken. Dat is en stinkwants. Als je die op je hand zet ruik je dat de rest van de dag!" Dat we maar gewaarschuwd zijn!