Is het waar dat alleen inheemse planten goed zijn voor de dieren in je tuin? Hovenier Wankja Ferguson vindt dat er te weinig aandacht en kennis is over de noodzaak om inheemse planten te gebruiken. Ook Tuinreservaten ontkomt niet aan haar kritiek en die willen we graag delen.
Hier een samenvatting van Wankja's reactie:
“Het publiek kijkt nog alleen maar naar de top drie planten van zo'n lijstje dat Tuinreservaten verstrekt en die worden dan van Valkenburg tot aan Delfzijl in de tuin gezet. Bovendien geeft u met die lijstjes een blueprint aan de grote tuincentra om juist die planten op grote schaal te gaan kweken (en denk maar niet dat die het nu ineens ondanks alle publiciteit zonder gif zijn gaan doen). Daarnaast komt het feit dat als het over bijen gaat de adviezen consequent gericht zijn op de honingbijen en niet op de solitaire bijen terwijl die het vele malen moeilijker hebben dan dat gekweekteproduct: de honingbij.
Hier volgt het beste advies dat ik ooit gelezen heb in een Amerikaans boek over bijen, wespen en mieren in de tuin:'Zorg voor een zo groot mogelijke diversiteit in je tuin van (inheemse) planten die bij je bodem passen. Dan weet je zeker dat je heel veel diertjes zult herbergen.
Er is werkelijk bijna niet tegen die vervelende vlinderstruik áán te véchten. Een vlinderstruik is een exoot die in een zeer klein gedeelte van het jaar een paar van de meest algemene vlinders aantrekt, het is géén waardplant dus geen voedselplanten voor de rupsen. Dus met alleen maar vlinderstruiken in de tuin, hoe leuk ook, ondersteun je géén énkele vlinder. In België staat deze plant overigens ook als als invasief te boek). De vlinderstruik staat model voor de meeste exoten. Ze ondersteunen niet of nauwelijks onze inheemse fauna.”
Discussie
Met dank aan Wankja Ferguson. Graag willen wij meer reacties en argumenten horen voor het gebruik van inheemse planten in de tuin (inheemse soorten zijn planten die al sinds vele eeuwen in een bepaald gebied van nature voorkomen Wiki).