De balts van eiders is een subtiel spel van zwaaiende snavels en klapperende vleugels. Begin mei ziet Jochem Drost op Texel hoe wel negen mannetjes op deze manier indruk proberen te maken op een vrouwtje. Het vrouwtje heeft al een aantal pullen die de grootste moeite hebben om in de buurt te blijven.
De kreken en de kwelders van de Slufter op Texel zijn een toplocatie om baltsende eiders te zien. Tijdens het baltsen gooien de mannetjes hun kop naar achteren en weer naar voren en laten daarbij een laag, uilachtig geluid horen. Het klinkt als 'hoe hooe'.. Na de paring gaan de vrouwtjes op de kwelders en in de duinen broeden, om later weer tevoorschijn te komen met de jonkies.
De eider (Somateria mollissima) is een forse eend van zo'n twee kilo die langs de kusten leeft. In Nederland is deze eend vooral in het Waddengebied goed waar te nemen. De mannetjes vallen op met hun contrastrijke verenkleed. Het vrouwtje is bruin en heeft net als het mannetje een schuinaflopend voorhoofd met driehoekige snavel.
Bron: Vogelbescherming Nederland
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.