Chique restaurants in Londen plaatsen al enige tijd een betrekkelijk nieuwe lekkernij op hun menu, een grote rode krab. Maar die wordt nog niet genoeg gegeten, zo stond in de woensdageditie van het Britse dagblad The Times. Chefkok Pascal Proyart van het visrestaurant One-O-One in de wijk Knightsbridge verzorgde dinsdag een speciale presentatie van de enorme krab om reclame te maken voor het gevaarte.
De uit Noorwegen geïmporteerde rode koningskrab (paralithodes camtschaticus) kan 12 kilo zwaar wegen en zijn krabscharen kunnen over een breedte van anderhalve meter graaien. Hij wordt daarom niet alleen door koks aanbevolen, maar ook door natuurbeschermers, visliefhebbers en door de Noorse regering.
De reuzenkrab eet namelijk zelf de zee leeg en rukt schrokkend op langs de Noorse noordkust. Zo zijn er momenteel volgens deskundigen wel vijftig miljoen op pad over de zeebodem die ze en passant kaal vreten. Daarmee zijn ze een ernstige bedreiging voor de vissen.
Natuurlijke vijanden vindt de snel groeiende clan van reuzenkrabben niet. De soort hoort eigenlijk in Siberië thuis. Maar het Sovjetregime van dictator Stalin vond het een goed idee om de krab in de Barentszzee uit te zetten. De krabben worden daarom ook het laatste leger van Stalin genoemd. Het NAVO-lid Noorwegen begon pas in 2002 aarzelend met een tegenoffensief. Ze gingen systematisch naar de krab vissen. Vorig jaar wisten ze circa 280.000 monsters uit de zee te plukken.
Eén reuzenkrab is goed voor zeker een kilo vlees. Volgens Proyart is dat gegrild erg lekker met sausjes waarin olijfolie, tomaten, lente-uitjes, gember, kokosnoot, tamarinde, peterselie en limoen is verwerkt. Maar gekoeld is het vlees ook voortreffelijk met aioli en limoen of met Japanse radijzenpasta (wasabi).