Inmiddels heeft vrijwel iedere buxuseigenaar in Nederland al kennis gemaakt met de buxusmot. Deze exoot uit Azië heeft al heel veel buxusstruiken kaal gevreten en veel mensen hebben besloten om de buxus te vervangen voor een andere struik. Dat kan, maar pas op, want er zijn aanwijzingen dat de rups van de buxusmot wellicht ook andere struiken lust.
De Vlinderstichting onder andere kweekproeven gedaan met de buxusmot. Eline Arts heeft tijdens haar stage rupsen en vlinders van de buxusmot bij zes verschillende struiken geplaatst en gekeken wat er gebeurde. De rupsen aten flink van de buxus en de vlinders legden daarop ook hun eitjes, verpopten en leverden weer nieuwe vlinders op.
Cotoneaster, Japanse hulst (
Ilex crenata
) en ook wilde liguster werden niet door de rupsen gegeten. Er werden op de liguster in de kooi wel eitjes afgezet, maar deze kwamen niet uit. Pachysandra echter, een bodembedekker die ook veel in Nederlandse tuinen te vinden is, bleek wel gegeten te worden door de rupsen. Ook op deze plant werden eitjes afgezet en hieruit kwamen wel rupsen die begonnen te eten. Dit betekent dat het in potentie een waardplant is. Dat geldt ook voor de Japanse kardinaalsmuts (
Euonymus fortunei
). Er zijn nog geen meldingen dat vlinders in de vrije natuur op deze planten hun eitjes afzetten, maar deze kweekwaarnemingen maken dat niet onwaarschijnlijk.
Mocht je de buxusmot willen bestrijden blijft het advies van de Vlinderstichting: gebruik nooit (bio)gif! Maar volg de volgende tips:
Vervang je de buxusstruiken bv liguster, inheemse vogelkers of struikkamperfoelie.
Verwijder rupsen en poppen met de hand
Gebruik een feromonenval
De buxusmot zal niet meer verdwijnen uit Nederland. Uiteindelijk zal het evenwicht worden hersteld doordat een natuurlijke vijand deze invasieve exoot in toom houdt. Er zijn al meldingen dat kauwen, eksters en sluipwespen de rupsen hebben gevonden als potentiële voedselbron.
Gefilmd door K. Tijsse Klasen in Wijchen en Hans Hermans in Tilburg.