© IVN Natuureducatie
Vogels spotten, waterdiertjes bekijken en een heuse natuurquiz. Zo’n 50.000 leerlingen van zo’n duizend Nederlandse scholen hebben de afgelopen dagen meegedaan met de eerste ‘Week van de Natuur’. Van Friesland tot Limburg en van Zeeland tot Overijssel. Tijdens de week hebben de scholieren elke dag iets geleerd over een aantal algemene dieren en planten, zoals de koolmees, de brandnetel en de regenworm. De achterliggende gedachte is dat kinderen, die veel over de natuur weten en ermee in aanraking komen ook beter voor die natuur gaan zorgen. De Week van de Natuur is een nieuw initiatief van IVN Natuureducatie.
Elke dag trokken de leerlingen eropuit om de natuur rondom de basisschool te verkennen. Op zoek naar vogels, bodemdieren, planten en waterbeestjes. In het water, in de lucht, op, onder en boven de grond. De kinderen leerden over dieren en planten via hun nieuwe ‘vrienden’ Kees Koolmees, Ko Kokerjuffer, Ringo Regenworm en de Brandnetel. Vrijdag eindigde de Week met een quiz, waarbij de opgedane kennis is getest.
© IVN Natuureducatie
Met het initiatief wil de natuurorganisatie de aandacht vestigen op de staat van ons natuuronderwijs. Volgens IVN gaat het hier niet goed mee. Zo werd onlangs duidelijk dat meer dan de helft van de basisschoolkinderen in Nederland zich niet of nauwelijks verbonden voelt met de natuur. ‘Dat nu zo’n duizend scholen hebben meegedaan met de eerste editie van de Week van de Natuur is een duidelijk signaal naar het nieuwe kabinet, dat de kwaliteit van natuuronderwijs omhoog moet’, vindt IVN. Niet zozeer meer natuuronderwijs, maar vooral natuurlessen van een hogere kwaliteit, aldus de natuurorganisatie. En minder les vanuit het boekje, maar vooral lekker naar buiten. IVN ziet de natuur als het beste klaslokaal voor kinderen.
© IVN Natuureducatie
Volgens de natuurorganisatie zijn buitenlessen en natuuronderwijs niet alleen leerzaam, maar ook onmisbaar voor de ontwikkeling van kinderen. Natuur stimuleert creativiteit, gezondheid en sociale vaardigheden en het verbetert leerprestaties en bevordert milieubewustzijn. "Het onderwijs wordt nu uitgehold tot alleen maar aandacht voor rekenen en taal. Maar we willen niet dat leerlingen alleen maar kunnen uitrekenen wanneer de wereld vergaat; we willen dat met elkaar ook voorkomen.", aldus IVN.
IVN werkt samen met Vroege Vogels dat met het initiatief ‘Expeditie 10’ eenzelfde doel voor ogen heeft: zoveel mogelijk leerlingen in contact laten komen met dieren en planten die bij hen in de buurt leven. En zo de liefde voor de natuur te doen aanwakkeren bij de jongere generatie.
Thema's:
Meer over:
ivn natuureducatieMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.