De laatste decennia gaat het in Nederland erg slecht met de grote karekiet. Maar dankzij natuurherstel in de Loosdrechtse Plassen is nu toch een klein succesje behaald. Na jaren afwezigheid is de grote karekiet daar weer terug.
Reddingsplan
Tot 1965 was de grote karekiet een algemene broedvogel maar al in 1990 was de populatie met 80% afgenomen. Een oorzaak hiervan was onder andere de afname van waterriet. Deze rietvelden heeft de vogel nodig om te broeden. Daarom begon Vogelbescherming samen met de Werkgroep Grote Karekiet Vechtplassen een reddingsactie.
Onder andere op het watersporteiland De Vier Elementen werd gewerkt aan natuurherstel. Vroeger zaten daar grote karekieten totdat ze verdwenen. Een legakker was steeds verder afgekalfd doordat ganzen het riet opvraten. De natuurlijke bescherming van de oever verdween. In maart 2017 is toen een raster geplaatst tegen het ganzenvraat. Dit stopte de afkalving waardoor het riet weer ging groeien.
Nieuw riet
De rietkraag op de oude legakker was na èèn groeiseizoen al aardig hersteld. Blijkbaar was dit goed genoeg voor een mannetje grote karekiet. Een paar weken geleden werd er eentje waargenomen. Later werd ook gezien dat hij een vrouwtje had gelokt en dat ze een nest aan het bouwen waren.