Almere gaat beginnen met de aanleg van het terrein waar in 2022 de Floriade moet komen. Op het Weerwatereiland wordt donderdag een rode beuk geplant die deel gaat uitmaken van een arboretum van de Floriade.
Bomentuin voor 'gezonde stad'
Deze bomentuin is een idee van architect en stedenbouwkundige Winy Maas, die het masterplan voor de Floriade heeft gemaakt. Maas heeft het terrein in rechthoekige kavels verdeeld waartussen vier meter brede groenstroken worden aangelegd. In de stroken komen planten en bomen te staan waarvan de botanische naam met dezelfde letter begint. De groenstroken vormen samen het arboretum. Al het groen moet een bijdrage leveren aan 'een gezonde stad', zoals bomen die de luchtkwaliteit kunnen verbeteren of de temperatuur in de stad kunnen verlagen.
Sinds 1960 wordt elke tien jaar een Floriade in Nederland gehouden, steeds in een andere plaats. Eerdere edities waren in Rotterdam (Het Park in 1960), Amsterdam (Amstelpark en Beatrixpark in 1972, Gaasperpark in 1982), Zoetermeer (Rokkeveen in 1992), Haarlemmermeer (Haarlemmermeerse bos in 2002) en Venlo (Venlo Greenpark in 2012). De Floriade Almere 2022 is de zevende editie van deze wereldtuinbouwtentoonstelling. Het terrein bevindt zich midden in de stad. Na afloop wordt het veranderd in een groene stadswijk.
Kosten
De kosten van het evenement in Almere worden ingeschat op ruim 95 miljoen euro. Floriade BV, in handen van de gemeente Almere, verwacht een winst van 2 miljoen. Dat is rooskleuriger dan het resultaat van Venlo waar een verlies van 9 miljoen euro werd geleden. Ook de edities van Zoetermeer en Haarlemmermeer eindigden met rode cijfers.
De inwoners van Almere zijn niet erg enthousiast over het evenement in hun stad. Uit een onderzoek van juli dit jaar onder ruim 2500 mensen bleek dat een meerderheid van de bevolking zich zorgen maakt over vooral de kosten. Ze vragen zich af of het geld niet beter besteed kan worden.