Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste fosfaatopvang in Nederlandse beek

  •  
30-10-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
beek_01.jpg
Waterschap Vallei & Eem heeft maandag in de Lunterse Beek op de Veluwe de eerste fosfaatopvang van Nederland geplaatst. Het gaat om drie bakken, die trapsgewijs in de bodem van de beek zijn aangebracht, waarin met fosfaat vervuilde bagger kan bezinken.
Fosfaat komt vooral door de landbouw in het oppervlaktewater terecht. De stof zorgt voor een sterke groei van blauwalg. Als de fosfaatopvang tussen Lunteren en Renswoude een succes is, heeft dat een gunstig effect op de Randmeren, waar altijd snel sprake is van voor de mens schadelijke blauwalg, zo hoopt het schap.
Door de bezinking in de fosfaatopvang worden slib en fosfaat van elkaar gescheiden. Het slib wordt hergebruikt als meststof op akkers en ook het fosfaat wordt geschikt gemaakt voor hergebruik.
Ingenieursbureau Arcadis, dat bij het Nederlandse experiment is betrokken, heeft in Duitsland al goede ervaringen opgedaan met fosfaatopvang in het water. Als de opvang in de Lunterse Beek succesvol is, plaatst waterschap Vallei & Eem dergelijke bakken in meer beken op de Veluwe.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.