Als je een witte vogel ziet is er vaak sprake van leucisme (naar het Griekse woord Leukos dat wit betekent). Deze kleurafwijking wordt veroorzaakt door de afwezigheid van melaninecellen. Leucisme geeft veren zonder melaninepigment. Naast wit gekleurde vogels, zoals deze waterhoen, zijn er ook een hoop (bonte) tussenvormen. Deze witte waterhoen is gefilmd door Yvonne Bezemer in Dordrecht.
Kleurafwijkingen zijn er in allerlei soorten en maten. Het bekendst is de afwijking albinisme (helemaal wit) en melanisme (geheel donker). Maar er zijn ook allerlei tussenvormen. Deze ekster, die druk in de weer is op de grond, is een bijzonder exemplaar. De vogel is leucistisch, en is daardoor helemaal wit. Leucisme is niet hetzelfde als albinisme. Dieren met leucisme hebben namelijk geen rode ogen zoals albino's, en ze zijn ook niet gevoelig voor zonlicht. Deze video is gemaakt door Christ Grootzwagers.
Een uiterst zeldzame waarneming, een witte meerkoet! Meerkoeten kunnen nog wel eens agressief uit de hoek komen, maar ze lijken hun kleurloze soortgenoot helemaal te accepteren. Deze meerkoet heeft leucisme en dieren met deze kleurafwijking staan er zelfs bekend om agressief te zijn tegen niet-leucistische soortgenoten. Gefilmd door Luuk Punt.
Ze zien eruit alsof ze in een bak met witte verf zijn gevallen. Merels, vinken, eenden, maar dan helemaal wit gekleurd. Wat is daar aan de hand? Je komt erachter als je het boek ‘Zwarte merels, witte merels’ leest. Het boek gaat over kleurafwijkingen bij vogels en is geschreven door Harvey van Diek van SOVON Vogelonderzoek en Hein van Grouw, conservator bij het Engelse Natural History Museum.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.