Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Leucistische vogels

  •  
07-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
18985 keer bekeken
  •  
Merel met witte kop

© Merel met witte kop, fotograaf vogelaar1.

Fotograaf von Eije zag in Hoorn een merel met een geheel hagelwit hoofd. Het is natuurlijk gek opkijken wanneer je ineens een merel ziet die niet geheel zwart of bruin is, maar wit gevlekt of zelfs geheel wit. Een speling der natuur? Nee, een leucistische merel.

Leucistische merel

De afwijkende vogels lijden allemaal aan de pigmentafwijking genaamd leucisme. Deze aandoening komt voor bij alle dieren. Zo kregen we ook een mailtje van Rob van der Meer die kauwtjes zag met witte veren.
witte kauw

© Fotograaf daksaya

Kauwtje met witte veren, fotograaf daksaya.

Melanine

De kleuring van de veren bij dieren wordt veroorzaakt door melanine. Dit is het natuurlijke pigment van het lichaam. Bij dieren met leucisme wordt melanine wel aangemaakt en is het pigment dus wel aanwezig. Het komt alleen niet tot uiting in de veren door een gemis aan bepaalde eiwitten. Het gevolg van deze erfelijke aandoening zijn kleurloze (witte) veren. 
Kenmerkend is dat elke veer of geheel gekleurd of geheel wit is. Voor de helft gekleurde veren duiden meestal op een slechte conditie van de vogel tijdens de veergroei of een te éénzijdig voedingspatroon.
Merel met witte staart
Merel met een geheel witte staart, fotograaf brinka.

Verschil met albinisme

Ten gevolge van leucisme komen er ook geheel witte dieren voor. Deze hebben in tegenstelling tot albinisme hun normale kleur ogen, snavels en poten. Albinistische dieren hebben rode ogen. Hierbij komt dat leucistische dieren geen verhoogde gevoeligheid hebben voor zonlicht. Ook zijn ze vaak erg agressief tegenover de 'normaal gekleurde' dieren. Hierdoor kunnen deze in tegenstelling tot albino dieren, goed overleven in het wild, zolang de lichte kleur het leven niet moeilijker maakt. Het tegenovergestelde van albinisme bestaat ook, namelijk melanisme , deze dieren zijn geheel zwart.
Een geheel witte merel met oranje snavel en poten en geen rode ogen, een leucistische merel dus.

Een andere 'wittige merel'

Wees alert wanneer je een 'wittige merel' ziet want het kan zomaar zijn dat het een zeldzame andere vogel is. Een beflijster lijkt qua grootte en postuur namelijk sterk op de merel, is zwart en heeft ook nog een wit gevlekt uiterlijk. De lijster heeft echter een opvallende brede witte streep op de borst, de 'bef'.
Beflijster
De beflijster, met zijn kenmerkende witte kraag. Fotograaf Herman05.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.