Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een boek vol insecten

  •  
28-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4017 keer bekeken
  •  
Susanna's bloemenprachtkever

Susanna's bloemenprachtkever - Anthaxia sp

© Rik Delhem (c)

Weinig mensen zullen loopkevers, sluipwespen en schildwantsen echt aaibaar vinden. Maar dat is onterecht, vindt de Vlaamse bioloog en fotograaf Rik Delhem. Hij is al jaren gefascineerd door de prachtige verschijning van insecten. Gewapend met zijn fototoestel legt hij elk detail vast van kevers, torren en andere kleine dieren. Door de insecten enorm uit te vergroten worden allerlei bijzondere details van de mini lijfjes zichtbaar. Van de piepkleine haartjes op de poten tot de spectaculair mooie kleuren van deze dieren. Onlangs verscheen zijn fotoboek ‘een boek vol insecten’.

Stekelbeesten

De indeling van het boek is niet taxonomisch of geografisch, zoals in een doorsnee boek over insecten, maar op kleur en uiterlijk. Zo begint Delhem met de macrofoto’s van een van de grootste kevers van Europa, het zwart gekleurde vliegend hert. Om dan moeiteloos te vervolgen met de familie van de zogeheten ‘zwartlijven’ en een hoofdstuk over ‘stekelbeesten’, waarin hij het egeltje uitlicht. Dat is een donker bladkevertje van slecht 3 millimeter lang, die zich voedt met bladeren. Later in het boek komen insecten met de meest uiteenlopende kleuren aan bod, van de groene rietcicade tot de rode vuurwants en de knalgele coloradokever.

Kunstwerk van mozaïek

Delhem beschrijft ook waarom insecten bepaalde kleuren of patronen hebben. Bijvoorbeeld als camouflage. Zo lijken zaadkevers enorm veel op platte plantenzaden. En lijkt het lichaam van het tweeogig reuzen wandelend blad sprekend op een rafelig blaadje. Netwantsen hebben vleugels, die lijken op kunstwerken van mozaïek. Met dit uiterlijk kunnen ze vaak opgaan in de omgeving en ‘ongestoord sap uit planten zuigen’.

Netwants - Stephanitis sp final

Peernetwants

© Rick Delhem

Bonte verzameling

De insecten in het boek zien er niet alleen bijzonder uit. Ze hebben ook de gekste namen, zoals de Australische langkaakmier, de goudoogdaas, het Afrikaanse naaldbuikje en de vraagtekenkakkerlak. Dat kleine dier komt voor in de tropische savanne van India, leeft bovengronds en heeft een opvallende zwart-wit tekening op het dekschild, met een vraagtekenpatroon. Hiermee lijkt de kakkerlak op grote loopkevers. Dit uiterlijk beschermt het insect tegen natuurlijke vijanden.

Gewone oeverloopkever

Gewone oeverloopkever - Elaphrus riparius

© Rik Delhem (c)

Titel: Een boek vol insecten

Auteur: Rik Delhem

Uitgeverij: Lannoo

Reeds Verschenen

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor