Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een beter milieu begint niet bij jezelf

  •  
26-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
361 keer bekeken
  •  
statiegeld plastic flesje afval

Flesje

© FreeImages.com/Filippo Vicarelli

Korter douchen. Je afval scheiden. Een dagje minder vlees eten. De lampen uit doen als je de kamer verlaat. ‘Een beter milieu begint bij jezelf’, is ons jarenlang ingeprent via Postbus 51 spotjes. Maar met die slogan is journalist Jaap Tielbeke van de Groene Amsterdammer het niet eens. Want ondanks dit ‘groene gebod’ zijn we juist de afgelopen tientallen jaren nog veel gaan consumeren, uitstoten en vervuilen. En gaat de opwarming van de aarde door, in de versnelling.

Mythes doorprikken

Tielbeke schreef het boek ‘een beter milieu begint niet bij jezelf’, waarin hij naar eigen zeggen een poging doet om de mythes door te prikken, die het huidige klimaatdebat in de greep houden. Volgens hem staren we ons al jaren blind op de verantwoordelijkheid van de consument en technologische innovatie, terwijl echte verandering begint bij de politiek. ‘Niet bij de aanschaf van een Tesla, maar bij het investeren in het openbaar vervoer. Niet bij een bekering tot veganisme, maar bij het afschaffen van intensieve veehouderij’, aldus Tielbeke.

Wie wel

Een beter milieu begint dus niet bij jezelf. Bij wie dan wel? Volgens Tielbeke moeten we het vooral hebben van de politiek, van milieu-rechtszaken en van straatprotesten. Politici hebben de macht om belangrijke besluiten te nemen in het belang van het milieu. En burgers kunnen met rechtszaken (zoals de klimaatzaak van Urgenda) en met grootschalige protesten ook groen beleid afdwingen, aldus de schrijver.
Mark Rutte

Mark Rutte

© Mark Rutte - Bron Pixabay

Exxon

Toch hoor je van politici en bedrijven vaak dat juist de consument een belangrijke verantwoordelijkheid heeft. Wie ‘betaalt, bepaalt’. Kortom, wij zouden wel zelf de macht hebben om het milieu te verbeteren. Door duurzamer te consumeren, minder te vliegen, de auto te laten staan, minder vlees te eten en korter te douchen. Tielbeke is het hier niet mee eens en maakt dat duidelijk met een voorbeeld in zijn boek. Hierin beschrijft hij dat hij in zijn Twitter-tijdlijn een advertentie kreeg voorgeschoteld met tips om energie te besparen:  hij kon een energiezuinige koelkast aanschaffen en als hij zin had in een kop koffie, moest hij niet meer water koken dan nodig. Wat bleek? De afzender van deze duurzame tips was  ExxonMobil, een van de grootste olie- maatschappijen ter wereld.  

Titel: Een beter milieu begint niet bij jezelf
Auteur: Jaap Tielbeke
Uitgeverij: Atlas Contact
Reeds verschenen 

Meer over:

milieu, klimaat
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.