In de provincie Drenthe loopt al een tijdje een edelhert rond. Maar de provincie wil het dier afschieten, want officieel is er een nulstand voor edelherten in Drenthe. Edelherten mogen er niet zijn. En dat heeft volgens de provincie te maken met verkeersveiligheid. Natuurorganisaties zijn verontwaardigd en vinden dat het edelhert juist welkom is in Drenthe. Edelherten zijn in Nederland alleen te vinden in een viertal gebieden, waaronder de Veluwe.
Nulstand
Het is nog niet helemaal duidelijk hoe het edelhert in Drenthe terecht is gekomen. Volgens Ruud Kreetz van Natuurmonumenten heeft DNA-onderzoek aangetoond dat het hert genetisch verwant is aan de edelherten die in het Kroondomein bij Apeldoorn leven. In dat geval zou het edelhert op eigen kracht naar Drenthe zijn gekomen. Het faunabeleid verschilt nogal per provincie. In de ene provincie is een dier welkom, een andere provincie (zoals Drenthe in dit geval) hanteert de nulstand.
Nederland in 2120
Dierecoloog Hugh Jansman van Wageningen Research vindt dat er vaak krampachtig wordt gereageerd op nieuwkomers in de natuur. Dat zag je vooral bij de wolf. Hij wijst erop dat we Nederland wel zouden moeten inrichten op een manier waarbij natuur leidend is. Wageningen University & Research heeft een visie opgetekend hoe een toekomstbestendig Nederland er over een eeuw uit zou kunnen zien. Het is een integrale visie: vanuit diverse wetenschappelijke vakgebieden wordt er gekeken naar de inrichting van Nederland in 2120. Bijvoorbeeld vanuit het perspectief van landbouw, biodiversiteit, duurzame energie, water of de circulaire economie.