Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Dumpprijs melk wordt veel boeren te gortig'

  •  
26-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
koeien_05.jpg
Door de aanhoudend lage prijzen voor melk dreigen veel boeren in de problemen te komen. Twee op de drie melkveehouders vrezen de huidige prijs van rond de 0,30 euro per liter niet vol te kunnen houden.
Dat blijkt uit een peiling onder ruim 2000 melkveehouders in opdracht van Milieudefensie en Netwerk GRONDig, de belangenbehartiger van grondgebonden melkveehouders. Supermarkten zetten bij monde van branchevereniging CBL vraagtekens bij de uitkomsten van het onderzoek.

Verduurzaming

GRONDig en Milieudefensie wijzen juist met een beschuldigende vinger naar de supermarkten die volgens hen nu het grootste deel van de winst pakken. "Hoewel de melkprijs voor boeren het afgelopen jaar daalde, bleef de prijs in de supermarkten gelijk", luidt het oordeel. "Supermarkten moeten nu echt kiezen voor duurzaamheid en een eerlijke prijs."
Volgens Milieudefensie zouden boeren minstens 0,37 euro per liter moeten ontvangen om tot een gezonde bedrijfsvoering te komen. Supermarkten zouden garant moet staan voor die prijs. De organisatie pleit daarnaast voor nog eens 4 cent extra, die nodig is voor verduurzaming van de melkproductie.
Cock Verweij (28) uit Weesp heeft 130 melkkoeien: "Met 11 cent erbij kunnen de koeien ook nog volgend jaar in de wei en is er ruimte voor weidevogels. Dan kan ik mijn koeien bijvoeren met soja uit Europa in plaats van soja uit Zuid-Amerika waarvoor op grote schaal is ontbost. En met die 11 cent extra kan ik de mestkringloop op mijn bedrijf sluiten. Ik ben boer in hart en nieren, alleen als de melkprijs omhoog gaat, kan mijn bedrijf financieel en vanuit milieuperspectief overleven."

'Pertinente onzin'

Sinds de afschaffing van het melkquotum in het voorjaar van 2015 is de prijs bij de boer met 20 procent gedaald. De daling van de melkprijs is een gevolg van de hogere productie.
Volgens CBL is het 'pertinente onzin' dat twee derde van de boeren dreigt om te vallen vanwege de melkprijs, gelet ook op de stijging van de export. Verder benadrukt de brancheorganisatie dat de kostprijs per boerenbedrijf verschilt. Daarbij geeft CBL aan dat supermarkten niet over de prijs van melk gaan en dat er al afspraken gelden over de afname van melk van koeien die daadwerkelijk een bepaalde periode in de wei staan.
De roep om verduurzaming wordt door de supermarkten toegejuicht. Maar dit kan volgens het CBL niet collectief worden afgesproken, zoals Milieudefensie voorstelt, omdat regelgeving dit niet toestaat.
Bronnen: ANP en Milieudefensie

Meer over:

melk
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor