Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duikers ruimen kilo's lood op afkomstig van sportvisserij

  •    •  
19-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
vishengel - vissen

© Pexels

Dit weekend hebben duikers kilo's lood opgeruimd dat in zee lag voor de kust bij Zoutelande. Lood komt van vishengels dat is achtergebleven na het sportvissen. Binnen de sportvisserij wordt het stoppen met het gebruiken van lood al jaren besproken.

Lood in de sportvisserij

Lood wordt gebruikt om de lijnen in sportvisserij te verzwaren. Wanneer de lijnen breken, komt het lood op de bodem van de zee terecht. Sportvisserij Nederland streeft er sinds 2018 al naar om geheel van vislood af te stappen. Er bestaan alternatieven voor vislood in de sportvisserij, zoals steen, glas of ijzer. Deze alternatieven zijn duurder en groter, maar wel beter voor de natuur en gezondheid van mensen.

De hoeveelheid lood dat zich bevindt in de Nederlandse zeeën, meren en sloten is niet bekend. Op verzoek van stichting Gezond Water verzamelen vijf duikers lood langs de Zeeuwse kust. Duiker Roel van der Mast heeft vijf kilo lood bij elkaar geraapt op maar twee vierkante meter bodem, schat hij. "Dit kun je langs de hele kust doen", zegt hij tegen Omroep Zeeland.

Blootstelling en effect van lood

Je kunt lood herkennen aan de draadjes die nog boven het zand uitsteken, vaak omwikkeld door zeewier. Plankton, planten, schelpdieren en vissen kunnen lood dat achterblijft in het water binnenkrijgen. Door opstapeling in de voedselketen kan de mens er uiteindelijk ook aan blootgesteld worden. "Helaas is het in de sportvisserij nog steeds niet verboden. Wij willen laten zien dat er heel veel ligt en dat het schoongemaakt zou moeten worden", aldus Ton de Jonge van Gezond Water.

Een te hoge blootstelling aan lood kan zorgen voor bloedarmoede, een verhoogde bloeddruk, nierbeschadiging, miskramen, verstoring van de hersenen en het zenuwstelsel en een verminderde vruchtbaarheid bij mannen. Jonge kinderen zijn vooral gevoelig voor blootstelling aan lood. Ze kunnen bijvoorbeeld minder goed leren en gedragsstoornissen ontwikkelen, zoals agressie. Lood kan via de moederkoek bij ongeboren kinderen terechtkomen, waar het schade aan het zenuwstelsel en de hersenen kan toebrengen.

Bron: NOS & Waarzitwatin

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor