Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duikers ruimen 5.700 kilo aan visnetten op in de Noordzee

  •  
04-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
577 keer bekeken
  •  
Copyright Raymond Wennekes SDDNZS Expeditie Zuid 2022_08_low-res

Expeditie Zuid 2022

© Copyright DDNS – Raymond Wennekes

Vijftien vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon hebben in acht dagen ongeveer 5.700 kilo visnetten en vislood opgedoken van Nederlandse, Belgische en Franse wrakken. Daarnaast hebben ze twee nieuwe diersoorten voor de Nederlandse Noordzee gevonden.

De stichting

“Wij stellen sportduikers die graag hun hobby wrakduiken willen uitoefen én een bijdrage willen leveren aan een beter leefmilieu op wrakken, in staat om actief bij te dragen aan onze doelstellingen”, aldus de stichting. De vrijwilligers hebben de afgelopen twaalf jaar 80.000 kilo afval geborgen van de wrakken in de Noordzee.

Afval vormt bedreiging

De eerste doelstelling van deze zeventiende expeditie was het verwijderen van zoveel mogelijk verloren afval op de Noordzeewrakken. Er zijn veertien duiken gemaakt op negen verschillende wrakken. Ruim 5.000 kilo netten en 700 kilo vislood werd uit zee gehaald door de vrijwilligers.

Copyright Raymond Wennekes SDDNZS Expeditie Zuid 2022_33-low-res

Expeditie Zuid 2022

© Copyright DDNS – Raymond Wennekes

“De netten, lijnen, kreeftenkooien, vishaken en giftig vislood vormen een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven. Opvallend waren de vele warrelnetten waarin tientallen kreeften, krabben en vissen verstrikt zaten”, aldus de stichting. De dieren die nog leefden zijn voorzichtig bevrijd. 

Biodiversiteit

Een tweede doelstelling is het monitoren van de biodiversiteit in de Noordzee. Hoewel slechts één duik in Nederlands watergebied werd gemaakt, werden daar meteen twee nieuwe soorten aangetroffen: een hydroïdpoliep (de vertakte zeespriet) en een zakpijp die nog geen Nederlandse naam heeft. Verder troffen de duikers de voor Nederland zeldzame dubbele waaierkokerworm aan.

“Scheepswrakken zijn biologische hotspots in zee. Ze fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren”, legt de stichting uit. Naar schatting leven er ruim 300 verschillende diersoorten op Nederlandse wrakken.

Afval op de zeebodem verzamelt zich vaak bij scheepswrakken, omdat er veel haakpunten aan zitten en ook omdat de wrakken luwe plekken veroorzaken in de stroming. Het afval is moeilijk te bergen, omdat het vastzit aan wrakdelen of deels onder het zand is verdwenen. De vrijwilligers verwijderen het afval met de hand om de biotoop zo min mogelijk te verstoren. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.