In augustus kleurt de heide van het Brabantse natuurgebied De Kampina prachtig paars. Behalve dit jaar, want na de hete zomer is een groot deel van de heide verbrand. Wat zijn de gevolgen van de droogste zomer sinds 1976 op dit gebied? Menno en Milouska gaan op onderzoek uit.
Droge en natte heide
De Kampina is een natuurgebied in Brabant, tussen Boxtel en Oisterwijk, met uitgestrekte heide, kronkelende beekjes en spiegelende vennen. Deze zomer ziet het gebied er anders uit dan de zomers hiervoor. De heide staat maar gedeeltelijk in bloei, de vennen zijn voor een deel verdroogd en in de beken staat minder water. In de bossen beginnen sommige bomen al hun blad te verliezen.
Vissen in ademnood
De Beerze en de Rosep zijn de grootste beken van De Kampina. Vooral in de Beerze zwemmen bijzondere soorten, zoals de zeldzame kwabaal. Deze kabeljauwachtige paait in koud water en is dan ook niet gebaat bij de steeds verdere opwarming van het klimaat. De vis gedijt heel slecht in water boven de 25 graden en is dan nu ook niet meer te vinden in de beek.
Koeien in het wild
De koeien van boer Peter Oomen lijken daarentegen veel minder last te hebben van de hitte. Deze kudde loopt vrij door de natuur van de Kampina. Tijdens de warmere dagen zochten ze niet de schaduw op van het bos maar lagen ze gewoon te zonnen op het open veld. Ook andere dier- en plantensoorten kunnen profiteren van de droogte. Zo lijkt de bedreigde klokjesgentiaan het dit jaar beter te doen dan andere jaren.
Herhaling van Vroege Vogels ontdekt de Kampina, zaterdagochtend 3 november om 8.00u en woensdagochtend 7 november om 9.10u op NPO2