De gewone dwergvleermuis houden zich in Nederland vooral schuil in gebouwen, tussen spouwmuren, achter betimmering en daklijsten, of onder dakpannen. Het is de meest algemene vleermuizensoort van ons land. Het zoogdier vormt kolonies met enkele tientallen individuen, maar kan uitgroeien tot groepen van wel meer dan tweehonderd dieren.
Vincent Douwes trof deze gewone dwergvleermuis aan op de grond. Het dier was aan het drinken van het water dat uit de regenpijp druppelde. "Totaal niet schuw en eenmaal de dorst gelest, kroop het kleine diertje rustig via de bakstenen omhoog naar zijn schuilplekje achter de houten beschoeiing. Geweldige ervaring om ook zo eens een vleermuis te zien!", aldus de filmer.
Verzwakt
De gewone dwergvleermuis is normaliter alleen 's nachts actief, maar heel af en toe jagen gewone dwergvleermuizen ook overdag. Echter is het meestal zo dat wanneer je een vleermuis over dag ziet het geen goed teken is. Wanneer vleermuizen overdag actief zijn lopen zij namelijk een bijzonder groot risico door een vogel gedood te worden. Alleen dieren die bijzonder hongerig zijn (wanhopig), of te zwak (of jong) om een schuilplaats te bereiken, worden overdag waargenomen. De uitzondering is de Rosse vleermuis, een bijzonder krachtige vlieger die het soms aandurft overdag op wat grotere hoogte te vliegen.
In dit soort gevallen is het verstandig om het dier over te dragen aan een opvangcentrum. Hoe je dit doet en wat je moet doen wanneer je een verzwakte vleermuis tegenkomt,
lees je hier
.