Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

‘Drijvende zonnepanelen IJsselmeer geen goed plan’

  •  
15-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
ijsselmeer Jeanet1

© IJsselmeer, fotograaf: Jeanet1

Het voorstel van D66 om drijvende zonnepanelen op het IJsselmeer te plaatsen kan niet op enthousiasme rekenen van Vogelbescherming Nederland en andere natuurorganisaties. Het plan gaat ten koste van de leefruimte van kwetsbare soorten, terwijl er tal van plekken zijn waar panelen kunnen worden geplaatst zonder schade aan de natuur.

Aanslag natuur

Vogelbescherming Nederland heeft D66 in een brief opgeroepen om af te zien het plan drijvende zonnepanelen in het IJsselmeer te plaatsen. De eilanden zouden enorme aanslag zijn op het unieke natuurgebied, dat van groot belang is voor vogelsoorten als visdief en zwarte stern.
Net als D66 is Vogelbescherming Nederland groot voorstander van de energietransitie. De energietransitie mag echter niet ten koste gaan van kwetsbare natuur. Er zijn tal van onaangeroerde alternatieve locaties: duizenden daken wachten nog op panelen.

Uniek

Het IJsselmeer is een uniek gebied. Nergens in West-Europa is er zo’n groot zoetwatermeer. Grote aantallen vogels waaronder sterns en verschillende eendensoorten zijn afhankelijk van het gebied.
Eilanden aanleggen om energie mee op te wekken gaat ten koste van de toch als schaarse ruimte die de vogels van het IJsselmeer hebben en gaat lijnrecht in tegen de ambities van de natuurwetgeving die is vastgelegd in Natura2000. Ambities die natuurorganisaties juist willen waarmaken door het IJsselmeer te verbeteren met de ontwikkeling van oeverzones. Aan deze ondiepe gebieden is een fors tekort, maar ze zijn noodzakelijk voor waterplanten en insecten die op hun beurt weer een voedselbron zijn voor vissen en vogels.
Vanwege die bijzondere natuurwaarde van het IJsselmeer is het plan van D66 ook zo verbazingwekkend: een week voordat de zonne-eilanden tot speerpunt werden verheven, pleitte D66-leider Jetten nog voor een offensief voor het behoud van de biodiversiteit.

Biodiversiteit

In de brief aan D66 – die mede is ondertekend door Natuurmonumenten en de Friese natuurorganisatie It Fryske Gea – stelt Vogelbescherming Nederland bovendien dat het lijkt alsof de partij zich hard maakt voor een mondiaal plan voor de biodiversiteit en zich intussen nauwelijks afvraagt wat er in de directe omgeving moet gebeuren. “Er is wereldwijd actie nodig, zoals u zelf ook al bepleit in uw goede oproep tot een mondiaal natuurakkoord, maar ook in ons eigen land waar biodiversiteit ondanks de goede initiatieven onder druk blijft staan.’
Bijzonder is dat D66 zegt het plan in samenspraak met de natuurorganisaties te willen ontwikkelen. Vogelbescherming Nederland had liever gezien dat de partij zich voorafgaand aan deze proefballon had gemeld. Dat de partij suggereert dat de eilanden ook de natuurkwaliteit ten goede kunnen komen, klinkt als een gelegenheidsargument.
Uiteraard is Vogelbescherming Nederland bereid om samen met D66 en andere politieke partijen te kijken hoe de biodiversiteit op het IJsselmeer kan worden versterkt en hoe de energietransitie op een voor de natuur positieve wijze kan worden uitgevoerd.
Bron: Vogelbescherming Nederland
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.