Zwarte stern nestelt op vlotje
© SjanivanOphemert
Nesten van zwarte sterns worden regelmatig door marters en vossen leeggegeten. Om dat te voorkomen leggen natuurbeschermers nestvlotjes in het water, waar de sterns hun nest op kunnen bouwen. Maar dat is niet genoeg. Vogelbescherming heeft de afgelopen twee jaar onderzocht of het plaatsen van drijvende schermen om de nesten kan helpen.
De zwarte stern broedt van nature op drijvende dichte watervegetatie in ondiepe moerassen of brede sloten. De laatste decennia is de populatie van de zwarte stern met negentig procent afgenomen. Die forse afname heeft te maken met het verdwijnen van dichte watervegetatie in het land. Dat komt door recreatie, landbouwwerkzaamheden en veranderende waterkwaliteit. De zwarte stern staat als bedreigd op de Rode Lijst.
Als er geen geschikte watervegetatie is, zijn nestvlotjes een prima alternatief voor de vogel, aldus Vogelbescherming. Maar roofdieren kunnen nog altijd gemakkelijk naar het nest zwemmen. In één nacht wordt heel het nest leeggeroofd, waardoor geen enkel kuiken opgroeit.
Drijvende schermen moeten de nesten gaan beschermen tegen die rovers. Het scherm is gemaakt van doorschijnend kunststof en bamboestokken. Het wordt, gelijktijdig met het nestvlot, loodrecht op het water geplaatst. De sterns trekken zich er niks van aan en broeden tussen de schermen.
Op alle locaties met een scherm brachten zwarte sterns succesvol jongen groot. Echter zijn die plekken tijdens de proefjaren niet bezocht door grondpredatoren. Met zekerheid is er dus niet te zeggen dat het werkt. Vogelbescherming is op zoek naar testlocaties om de schermen verder te testen.
Bron: Nature Today, Vogelbescherming Nederland
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.