Vlucht drieteenstrandloper boven het wad.
© Rob Buiter
Sinds augustus zaten drieteenstrandlopers op de stranden van Noord-Schotland tot Zuid-Afrika. Maar nu trekken ze naar onze Waddenzee, om daar de tank vol te gooien met garnaaltjes. De volgende stop: hun broedgebieden de Arctische broedplaatsen in Canada, Groenland, Spitsbergen of Siberië.
Er wordt wel eens grappend gezegd dat de drieteenstrandloper het langste en smalste habitat van de wereld heeft: een smal strookje strand, precies op de grens van land en water, maar dan wel helemaal van het noorden van Schotland tot aan het zuidpuntje van Afrika. De vogels zitten daar van augustus tot mei.
Ze komen af op bijvoorbeeld de restjes van aangespoelde schelpdieren. Maar zoals op deze foto te zien, moeten ze dan vaak wel even op hun beurt wachten, totdat zilvermeeuwen de grote brokken eruit hebben gevist. In juni en juli zitten de drieteentjes heel even in de broedgebieden in het hoge noorden, van Groenland tot Siberië.
Zo rond april verkassen de vogeltjes richting de Waddenzee. Daar gooien ze de tank helemaal vol, voornamelijk met garnaaltjes. Ze verdubbelen dan bijna in gewicht, om de lange trektochtt naar de broedgebieden te kunnen maken.
Onderzoeker Jeroen Reneerkens van het NIOZ kan alleen maar met respect over 'zijn' drieteentjes praten. "Als je weet dat ze helemaal tot in Namibië voorkomen en dan even hier bij ons komen bijtanken om vervolgens nog eens duizenden kilometers naar de broedgebieden te vliegen, dan zou je deze vogels op het strand alle rust moeten gunnen. Sowieso is het vreemd dat de meeste mensen het strand alleen als recreatiegebied zien. Voor deze dieren is het gewoon hun leefgebied; een natuurgebied dus, dat we moeten koesteren."
Meer over:
drieteenstrandlopersMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.