De rode wouw was lange tijd een zeldzaamheid in Nederland, hij was zelfs tussen 1980 en 2010 helemaal verdwenen. Maar sinds enkele jaren lijkt de rode wouw steeds vaker voor te komen in Nederland. Er zijn op dit moment zo een 14 tot 16 broedparen in Nederland, waarvan twee nesten in het Overijsselse Vechtdal.
Voorgaande jaren waren er broedsuccessen in het Vechtdal, alleen dit jaar lijkt het minder te gaan. Ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel wil meer te weten komen over de rode wouw, en de ontwikkeling van deze roofvogel in kaart brengen. Daarom worden de kuikens van de rode wouw voorzien van kleurringen en krijgen jongen een zender. Op deze manier wordt informatie verzameld over hun vliegbewegingen. Maar dan moeten de kuikens wel nog in leven zijn.
Teleurstelling
Al eerder tijdens het ringen hebben de onderzoekers een kuikentje gevonden dat net overleden was. De teleurstelling was groot als blijkt dat het kuiken in het tweede nest het ook niet heeft gehaald. Het jong is hier waarschijnlijk door een andere roofvogel gedood.
Voor het onderzoek was dit een tegenslag maar volgens Zekhuis hoort dit ook bij een groeiende populatie, die ontwikkelt zich met pieken en dalen. Deze rode wouwen worden gemiddeld zo’n dertig jaar oud en zullen nog genoeg kansen krijgen om zich voort te planten.
Succesvol derde nest
Niet veel later bleek Zekhuis' voorspelling uit te komen, want na de opnames ontdekte een oplettende boswachter een derde nest met twee gezonde kuikens. Een derde kuiken was verzwakt en is opgevangen in de regio. Opgeknapt is de jonge rode wouw vrijgelaten op landgoed Vilsteren waar Vroege Vogels Radio bij mocht zijn. Luister hier naar de reportage:
Vroege Vogels in het Vechtdal: vrijdag 25 september 2020 om 19.50u op NPO2