'Draagvlak voor plannen met duurzame energie belangrijk
• 20-07-2020
• leestijd 2 minuten
© Unsplash
Plannen voor het gebruik van duurzame energie moeten rendabel zijn en er moet draagvlak zijn bij bewoners. Dat zegt de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) die concepten van 28 zogenoemde Regionale Energie Strategieën (RES) heeft onderzocht. Op 1 oktober moeten de strategieën klaar zijn. De NVDE ziet erop toe dat er "balans is tussen draagvlak en ruimtelijke inpassing, betaalbaarheid en uitvoerbaarheid".
De vereniging verwacht dat de plannen uit de regio’s duurder uitpakken dan waarmee in het klimaatakkoord is gerekend. Voor de lokale vraag naar duurzame energie zou slimmer gebruik moeten worden gemaakt van de bestaande energie-infrastructuur, schrijft de brancheorganisatie. Alle RES-regio's samen dekken heel Nederland. Grote regio's zijn onder meer Fryslan, West-Overijssel en West-Brabant, kleine RES-regio's zijn Alblasserwaard, Amersfoort en Holland Rijnland.
Regionale vraag
Het is volgens de NVDE belangrijk dat de opwekking van elektriciteit en warmte zo goed mogelijk aansluit bij de regionale vraag naar energie. Zowel het bedrijfsleven als gebouweigenaren en bewoners doen de komende jaren een steeds groter beroep op leveranciers van groene energie. Zij hebben veel kennis van zaken en moeten flinke investeringen doen.
"De regio’s hebben met veel inzet en verantwoordelijkheidsgevoel een serieus plan gemaakt met veel potentie. Het gaat er nu om die potentie te realiseren", aldus NVDE-directeur Olof van der Gaag.
Aandeel duurzame energie overschat
Nederlanders denken volgens de vereniging dat er veel meer duurzame energie wordt opgewekt dan in werkelijkheid. Zo schatten mensen dat 17 procent van de energie van de zon komt, terwijl dat nog niet 1 procent is. Ook de hoeveelheid windenergie wordt volgens de vereniging flink overschat.
De NVDE maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie en probeert in de sector de krachten te bundelen. Ruim 6000 aangesloten bedrijven zijn samen goed voor een omzet van ruim 41 miljard euro.