Waddenzee
© Sylvia van de Steen
In het Groningse Lauwersoog is maandag het startsein gegeven voor de bouw van een doorgang in de Waddenzeedijk. Tegelijkertijd kan een begin worden gemaakt met projecten die de ecologische kwaliteit en de natuur in de Waddenzee moeten verbeteren.
De dijkdoorgang verbindt het kwelgebied in natuurgebied Marnewaard met de Waddenzee. Het binnendijkse getijdengebied van 70 hectare, waarin zoet en zout water in elkaar overgaan, moet zorgen voor een betere leefomgeving voor plant- en diersoorten. Eerder werden als proef al kunstmatige riffen langs de dijk aangelegd om de onderwaternatuur van de Waddenzee te versterken. Vissen en krabben kunnen daar schuilen en anemonen, mosselen en oesters kunnen zich eraan hechten.
De bedoeling is dat in getijdenpoelen natuurlijke kwelders tot ontwikkeling komen langs de Lauwersmeerdijk bij de Westpolder. Hoeveel kunstmatige riffen en getijdenpoelen een plek krijgen langs de dijk wordt later bepaald.
Voor de waterveiligheid krijgt de dijkdoorgang een schuif waarmee de doorgang dicht kan worden gezet bij hoogwater. Daarnaast wordt rondom het gebied een hoogwaterkade aangelegd. Het getijdengebied ligt op terrein van het ministerie van Defensie, maar het leger gebruikt dit stuk niet voor militaire oefeningen.
Vertegenwoordigers van onder meer het waterschap Noorderzijlvest, de provincie Groningen, Rijkswaterstaat en Het Groninger Landschap waren maandag aanwezig bij het officiële startsein van de projecten. De uitvoering duurt circa drie jaar en is volgens de planning tegelijk klaar met de versterking van de dijk, die dan weer voor minstens vijftig jaar bescherming moet bieden.
Belangstellenden kunnen de bouw van de dijkdoorgang Marnewaard komende zaterdag bekijken tijdens de Dag van de Bouw. Dan worden ook activiteiten georganiseerd in de haven en bij het dijkinformatiecentrum in Lauwersoog.
Bron: ANP
Thema's:
Meer over:
waddenzeedijkMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.