Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Doorbraak in discussie kwekers- en octrooirecht

  •  
19-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tomatoes-1-1532480.jpg
De Europese Commissie wil via een nadere interpretatie van de biotech-richtlijn helderheid en rechtszekerheid bieden over het patenteren van natuurlijke eigenschappen op groenten en andere planten. Dat heeft Eurocommissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) gezegd op het door staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) georganiseerde symposium ‘Finding the Balance’.
Belangrijke stap
“Dit is een absolute doorbraak in de discussie over kwekers- en octrooirecht. Nederland heeft zich altijd verzet tegen patenten op natuurlijke eigenschappen en biologische processen. Een monopolie op groenten en planten is onlogisch en onwenselijk. De natuur is van ons allemaal. Het is daarom goed dat de Commissie nu deze stap zet. Daarmee zijn we er nog niet, maar er is nu wel een belangrijke horde genomen”, aldus staatssecretaris Van Dam, die het symposium in Brussel – een activiteit in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de EU – opende. 
Kwekersrecht
De discussie over patenten op natuurlijke eigenschappen begon in 2012, en is versterkt in 2015 toen de Kamer van beroep van het Europees Octrooibureau bepaalde dat producten die via kruising of andere veredelingstechnieken zijn verkregen voor octrooi in aanmerking komen. Dit doorkruist het aloude kwekersrecht, waarbij kwekers en veredelaars elkaars vindingen verder door kunnen ontwikkelen.
Nederland
Staatssecretaris Van Dam: “Nederland is een wereldspeler als het gaat om het kweken en veredelen van gewassen. De sector is erbij gebaat dat het biologisch materiaal vrij beschikbaar is. Dat bevordert innovatie in de veredelingssector, wat goed is voor de Nederlandse concurrentiekracht en uiteindelijk ook voor de voedselzekerheid in de wereld.”
Richtlijn
Op het symposium in Brussel gaf Eurocommissaris Bienkowska aan dat er gewerkt wordt aan een nadere interpretatie van de bestaande biotech-richtlijn. Aanpassen van deze richtlijn zelf is volgens de Commissie niet de oplossing. Voor het einde van het jaar komt de Commissie met de interpretatieve verklaring. Deze zal onderdeel zijn van een breder pakket aan praktische oplossingen  die tijdens het symposium naar voren zijn gebracht. Enkele voorbeelden daarvan zijn meer transparantie, verbeterde toegang tot biologisch materiaal en een verbeterde samenwerking tussen het Europese Octrooi- en Kwekersrecht bureaus.
Bionext
Bionext voert in Nederland campagne tegen patenten op natuurlijke eigenschappen onder de titel ‘ De grootste zaadbank van Nederland ’. De biologische sector vraagt met de campagne steun van het Nederlandse publiek vóór de biodiversiteit en tegen patenten op zaden. Iedereen kan meedoen door zich als filiaal aan te melden bij De Grootste Zaadbank van Nederland en zaden van ‘door patenten bedreigde gewassen’ onder te laten duiken in zijn vriezer.
Bron: Rijksoverheid en Bionext
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor