Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Dood doet leven' nu ook op de Veluwe

  •  
02-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
260 keer bekeken
  •  
karkas

© Karkas Bron: Pixabay

Onder de naam ‘Dood doet leven’ (luister
 onze oude reportage terug) besteden natuurorganisaties aandacht aan de rol van (grote) dode dieren in onze natuur. Dit doen ze nu ook op de Veluwe, waar fauna- en terreinbeheerders kadavers in het natuurgebied laten liggen. Het gaat om de dode dieren na afschot en het terugbrengen van aangereden wild - vaak reeën - naar een gebied in de directe omgeving van het gevonden dier.

Aaseters verspreiden voedingsstoffen

Wolven openen een kadaver bij de buik, verwijderen de ingewanden en openen de ribbenkast om vervolgens het borstbeen op te eten. In veel gevallen wordt de prooi versleept, waardoor ruimte ontstaat om het vlees en de organen te eten. Een wolf eet niet alles op: ingewanden als maag en darmen, stukken huid en stukken bot blijven verspreid liggen. Deze resten vormen dan een voedselbron voor aaseters, zoals diverse aaskevers, raaf, rode wouw en zeearend. Zo kan de terugkeer van de wolf een positief effect hebben op de gehele Veluwse biodiversiteit.
Een dag bij het kadaver van een edelhert in Veluws wolvengebied
Via aaseters worden de voedingsstoffen die liggen opgeslagen in de lichamen van dode (hoef)dieren, over een groter gebied verspreid. De voedingsstoffen die deze kadaverresten bevatten, komen zo verspreid over grotere gebieden terug in de kringloop. Niet alles wordt tenslotte opgegeten. Dit kan, met name in voedselarme gebieden waar de mineralenhuishouding is verstoord, een bijdrage leveren aan het herstel van de natuurlijke kringlopen en daardoor de veerkracht van het gebied versterken. Dit wordt nog versterkt als hoefdieren kunnen trekken tussen de voedselrijke dalgronden en de schrale hoge delen van de Veluwe.

Natuurlijke kringloop

Wanneer dode dieren weer een vastere voedselbron kunnen worden, kan ook de aaseter zich hierop aanpassen. Hierdoor zullen nog meer voedingsstoffen worden benut door aaseters en terugkeren in de natuurlijke kringloop. Dit zichzelf versterkende proces draagt daarmee bij aan een rijkere natuur en op deze manier is de natuurlijke kringloop weer rond. Dat is belangrijk omdat een overdaad aan stikstofneerslag uit de lucht heeft geleid tot uitspoeling van essentiële mineralen. Dit leidt tot verzuring van de bovenste laag grond en tekorten aan mineralen waardoor kwetsbare planten en dieren verdwijnen. Het is nu nog te vroeg om in te schatten hoe de Veluwse aaseters en de bijbehorende natuurlijke processen zich de komende jaren precies gaan ontwikkelen. Recentelijk opgestart onderzoek moet dit inzichtelijk maken.
Bron: ARK Natuurontwikkeling
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.