Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nieuwe richtlijn: Vermaak met dolfijnen is 'onacceptabel'

  •  
07-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
245 keer bekeken
  •  
dolfijn_pixabay

© Pixabay

Vanaf heden is het advies aan reisorganisaties om geen attracties meer aan te bieden of te promoten, waar dolfijnen en walvisachtigen kunstjes doen of aangeraakt kunnen worden. Dergelijke attracties gaan onvermijdelijk gepaard met veel dierenleed. In samenwerking met de World Animal Protection heeft reisbrancheorganisatie ANVR recentelijk de welzijnsrichtlijnen voor diervriendelijk toerisme en de bijbehorende training voor reisorganisaties geactualiseerd.

Niet meer zwemmen met dolfijnen

"Eerder was het advies al om bijvoorbeeld geen olifantenkampen aan te doen waar direct contact tussen olifant en bezoeker toegestaan is. Reisorganisaties die de herziene richtlijnen in de praktijk brengen, zullen niet naar shows met wilde dieren gaan en ook geen bezoek meer brengen aan dolfinaria waar dolfijnen en walvisachtigen kunsten vertonen, of waar ander direct contact met deze dieren (zoals zwemmen) mogelijk is", legt Sanne Kuijpers, programmamanager bij World Animal Protection, uit.

Er schuilt niet alleen veel dierenleed achter entertainment met wilde dieren; ook het ontstaan van zoönosen en pandemieën is een rechtstreeks gevolg van onze omgang met wilde dieren. De coronacrisis is een kans voor de reisbranche om op een duurzame en verantwoorde wijze te herstarten, waarbij uitsluitend diervriendelijk toerisme wordt gepromoot. Het toepassen van de richtlijnen en daarmee het verder uitfaseren van wrede dierenattracties is goed voor de dieren, de volksgezondheid én het versterkt de positieve klantervaring en daarmee de toekomstbestendigheid van de reisbranche.

Internationaal voorbeeld

De Nederlandse richtlijnen van de ANVR zijn niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat het Nederlandse reisaanbod diervriendelijker wordt, maar kunnen ook een voorbeeld zijn voor (zuster)organisaties in andere landen. De ANVR-richtlijnen zijn een aanscherping op de Global Welfare Guidance for Animals in Tourism van ABTA, de Engelse toonaangevende reisbrancheorganisatie. ‘Wij hopen dat ABTA in navolging van ANVR in de toekomst het aanbieden van vermaak met dolfijnen en walvisachtigen ook het stempel ‘onacceptabel’ geeft en zijn gecommitteerd om hen van advies te blijven voorzien’, aldus Sanne Kuijpers.


Wrede dierenattracties

Wereldwijd toerisme is een belangrijke drijvende kracht achter de exploitatie van wilde dieren. De richtlijnen van de branche kunnen het bewustzijn bij reisorganisaties én bij reizigers verder stimuleren. Veel vakantiegangers, vaak zelf grote dierenvrienden, hebben geen idee welke ellende schuilgaat achter ‘direct contact’ met wilde dieren. Dieren worden hiervoor uit het wild gevangen of in gevangenschap gefokt om te worden afgericht met als enige doel om mensen te vermaken.

Zo slijten er wereldwijd nog iedere dag ruim 550.000 wilde dieren, waaronder 3.000 dolfijnen, hun leven in gevangenschap voor het vermaak van mensen. Steeds meer mensen vinden het onacceptabel dat deze sociale en intelligente zeezoogdieren in gevangenschap worden gehouden voor vermaak en een groeiend aantal landen heeft een verbod ingesteld op dolfijnenshows en het fokken, transporteren en houden van dolfijnen en walvissen.

‘We hopen dat alle reisorganisaties de vernieuwde richtlijnen aangrijpen om hun excursies met dieren nog eens onder de loep te nemen en waar nodig aan te passen’, zegt Sanne Kuijpers.

Bron: World Animal Protection

Meer over:

dolfijn, toerisme
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.