© Fotograaf: valeora
Op het strand van Vlieland is dinsdag een dode bultrug aangespoeld. Het zeven meter lange kadaver ligt op een afgesloten gebied van een oefenterrein van Defensie. Het is nog niet bekend waardoor het dier is overleden.
Marien bioloog Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht wil zo snel mogelijk richting het Waddeneiland gaan om het stoffelijk overschot te onderzoeken. Dat wordt op zijn vroegst morgen. Het kan zijn dat ze toegang krijgt tot het defensieterrein, of dat het lichaam wordt versleept naar een openbare plek op het strand van Vlieland of overgebracht naar Harlingen.
Sectie moet duidelijk maken waaraan de bultrug is overleden. "Omdat het dier al overleden is, willen we zo snel mogelijk aan de slag. Het is vrij warm buiten en het kadaver wordt er niet mooier op. In de bultrug zitten bacteriën, en hoe warmer het is, hoe fijner ze het vinden. Het wordt na een tijdje lastiger om organen te herkennen en te beoordelen", legt IJsseldijk uit.
Bij Zeeland werd vorige maand een paar keer een bultrug gezien. Het is niet bekend of het om hetzelfde dier gaat. IJsseldijk: "We zien steeds vaker bultruggen in de zuidelijke Noordzee. Dat gaat vrijwel altijd goed; vaak blijft het bij de waarneming. Deze walvissoort kan prima in ondiep water leven. Maar de bultrug die onlangs is gezien leek vrij mager en zag er niet supergezond uit."
De bultrug bij Zeeland had kenmerkende wondjes op de rug. Het kadaver op Vlieland ligt echter op zijn rug, waardoor dat nog niet te controleren is. "We willen weten of dit hetzelfde dier was en hoe mager het was. En dan kunnen we misschien iets verder gaan en uitzoeken of het ziek was en wat het dan had", aldus IJsseldijk.
Bron: ANP
Meer over:
bultrugMaandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.