Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dode bever gevonden in Midden-Delfland

  •  
27-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
b3b2c39a00.jpg
De bever was na twee eeuwen afwezigheid even terug in Midden-Delfland. Helaas gaat het om een exemplaar dat dood is aangetroffen in de berm van de snelweg. Maar boswachter Gerard van Winden van Natuurmonumenten is desondanks enthousiast. “Een bever in Midden-Delfland, waanzinnig. Hopelijk vinden we binnenkort nieuwe sporen!”
Waarschijnlijk aangereden
Afgelopen maandagmorgen kreeg de dierenambulance Vlaardingen het verzoek van de politie een aangereden dier bij de afrit van A20 op te halen. Toen de dierenambulance zag dat het om een bever ging, legden zij vervolgens contact met boswachter Gerard van Winden die direct een kijkje nam bij het bever. “Het blijkt te gaan om een vrouwtje met een kapotte schedel”, aldus van Winden. “Ik vermoed dat ze is aangereden.“
Nieuwe Waterweg
Boswachter Gerard van Winden is niet verbaasd dat een bever de weg naar Midden-Delfland heeft gevonden. Hij vermoedt dat dit vrouwtje uit de Biesbosch of eiland Tiengemeten via de Nieuwe Waterweg op verkenning is gegaan. Het zuidelijke deel van Midden-Delfland is het eerste open groene gebied dat ze op haar weg tegen is gekomen. Een bever is een goede zwemmer, maar gaat aan land om te eten. Daarbij is het waarschijnlijk fout gegaan. Maar van Winden is positief. “Als er één bever deze tocht weet te maken, dan zullen mogelijk ook anderen dit gebied weten te vinden.”
Fotograaf: H. vd SteenhovenOpmars
De bever is bijna twee eeuwen weggeweest uit ons land. De jacht op hun vlees en pels was zo fanatiek dat het dier uitstierf. In 1819 is de laatste bever in Zuid-Holland geschoten en in 1826 was de bever in heel Nederland uitgestorven. Tot 1988, toen zijn in de Biesbosch bevers uitgezet. Dat blijkt een succes, de bever is bezig met een opmars in ons land. Op meer locaties, zelfs inmiddels ver van de Biesbosch, worden bevers waargenomen.
Snelwegen groot gevaar
De bever is langs de A20 gevonden. Die is 50 jaar geleden dwars door het zuidelijke deel van Midden-Delfland aangelegd. In de toekomst dreigt daar nog een snelweg te komen, de Blankenburgtunnel. Natuurmonumenten is, met talloze burgers en andere organisaties tegen de aanleg van de weg, omdat die het landschap van Midden-Delfland onherstelbaar dreigt aan te tasten. Mocht die weg er toch komen, dan zou volgens Natuurmonumenten meteen de kans moeten worden aangegrepen om andere barrières in het landschap op te ruimen. Bijvoorbeeld door meteen de A20 ondergronds te leggen, zodat het unieke Midden-Delflandse landschap weer ongeschonden doorloopt tot de Nieuwe Waterweg.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor