Wim Tijsen viert deze maand zijn 25-jarig tureluuronderzoeks-jubileum. Op Wieringen kent hij de meeste van die 'tuutjes'. In de uitzending horen we het persoonlijke verhaal van C73. Dat is het kleurringnummer, maar Wim noemt haar 'De Dochter van de Weduwe van Ouwe Bil' - met 1 L.
Ouwe Bil was de langstlevende tureluur in Wim's onderzoek. Hij werd bijna twintig jaar oud - en was vernoemd naar onderzoeker Cees Bil. Vandaar die ene L.
Tureluurs zijn nogal trouw, dus bleef Ouwe Bil jarenlang bij zijn vrouwtje C06. Na Bil's dood was zij de Weduwe van ouwe Bil en toen zij -ook al vrij oud- nog een dochter kreeg werd dat de 'Dochter van de Weduwe van Ouwe Bil'. Een bijzondere tureluur die niet zoals bijna al haar soortgenoten in Zuid-Europa overwintert, maar in Engeland.
Wim Tijsen vertelt in Vroege Vogels over zijn onderzoek en steekt de loftrompet voor boer Jan Mulder die tegen de Waddendijk op Wieringen de weidevogels bijna belangrijker vindt dan zijn 50 koeien en 100 schapen. Mulder maait heel laat, verhoogt de waterstand onboers en maakt allemaal voorzieningen voor de vogels.
Op 'de oude ijsbaan' legt hij nu kleine schelpenbankjes aan waar kluten in grote aantallen op af komen om te broeden. Luisteraar het succesverhaal van een weidevogelgebied waar de aantallen niet afnemen, maar juist omhoog gaan. En geniet van de details van 'De Dochter Van'.