Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dit eisen actievoerders bij de klimaatmars op 12 november

  •  
10-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2057 keer bekeken
  •  
Klimaatmars_2021_2

De Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid wordt zondag 12 november in Amsterdam georganiseerd. De organisatie van de mars, de Klimaatcrisis Coalitie, heeft een duidelijk eisenpakket samengesteld voor het nog te vormen kabinet.

Met de mars willen actievoerders de politiek dus oproepen om maatregelen te nemen tegen problemen waar Nederland mee te maken krijgt. Ze hebben het over de klimaatcrisis, racisme, biodiversiteitscrisis, armoede en de wooncrisis.

Wat eisen actievoerders?  

De Klimaatcrisis Coalitie heeft een helder eisenpakket voor het nog te vormen kabinet samengesteld. Lees de eisen hieronder:

  • Stop de 46,4 miljard aan fossiele subsidies. Maak een afbouwpad en voer dit ook uit.
  • Bestaanszekerheid betekent ook klimaatrechtvaardigheid. Bestrijd energiearmoede, houd het openbaar vervoer betaalbaar en start met het isoleren van de huizen met de laagste energielabels.
  • De grote vervuilers moeten aangepakt worden en een klimaatplan, in lijn met het klimaatakkoord van Parijs, is noodzakelijk voor overheidssteun. De sterkste schouders horen de zwaarste lasten te dragen.
  • De klimaatcrisis en onze verantwoordelijkheid stoppen niet bij de grens. Wereldwijd worden de meest kwetsbaren het zwaarst getroffen, terwijl zij het minst hebben bijgedragen aan het probleem. Steun en compenseer getroffen gemeenschappen en betrek hen bij oplossingen.
  • Stop met alle fossiele brandstoffen. Maak haast met energiebesparing en meer duurzame energieopwekking op zee en op land. Kernenergie is geen veilige en betaalbare oplossing.
  • Het Nederlandse landbouwsysteem wringt boeren uit en pleegt roofbouw op de natuur. Herstel de biodiversiteit. Realiseer echte natuur-inclusieve kringlooplandbouw met een stuk minder dieren, een eerlijke prijs voor de boer en een prijsgarantie voor gezond voedsel.
  • Realiseer een WERK-fonds voor alle werknemers die hun baan verliezen door klimaatbeleid en de energietransitie, te beginnen bij de kolensector. Bied werknemers zekerheid met de garantie op omscholing, van-werk-naar-werk-trajecten en financiële compensatie bij eventuele inkomstenverlies.

Programma vol inspirerende sprekers 

Vanaf 13.00 uur begint de mars op de Dam en eindigt op het Museumplein met een podiumprogramma vol sprekers. Zo spreekt advocaat Bénédicte Ficq over rechtszaken tegen grote vervuilers en roept Mustapha Eaisaouiyen op tot een eerlijker woonbeleid. 

Politici aan het woord

Bij de mars worden ook een keur aan politici bevraagd over hun kijk op beter beleid, zoals demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66), Frans Timmermans (GroenLinks/PvdA), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), Laurens Dassen (Volt), Lilian Marijnissen (SP), Edson Olf (BIJ1) en Gerard van Hooft (50Plus).  

Waarom demonstreren? 

Volgens de Klimaatcrisis Coalitie organisaties laat de geschiedenis zien dat actievoeren werkt. Of het nu gaat om vrouwenkiesrecht of een afbouwpad voor fossiele subsidies. Daarnaast bevestigen de recente rapporten van het PBL, Raad van State en de Klimaatscenario’s van het KNMI dat het nu of nooit is.

“Keer op keer komen we tot dezelfde conclusie: de klimaatcrisis is in volle gang, met weersextremen die samenlevingen ontwrichten en ongelijkheid op vele vlakken vergroten. Met de Mars willen we de noodzakelijke politieke verandering teweeg brengen”, aldus de Klimaatcrisis Coalitie.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.