Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Distelvlinders van Hans Gartner winnen de Frater Willibrordus Prijs

  •  
23-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
563 keer bekeken
  •  
distelvlinder_frater
Met een beschrijving van een invasie van distelvlinders heeft Hans Gartner de eerste Frater Willibrordus Prijs gewonnen. De prijs is in het leven geroepen voor de mooiste, meest inspirerende waarneming op de Fenolijn. Al bijna 20 jaar is dat een vaste rubriek in Vroege Vogels. 
Hans Gartner uit het Friese dorp Nes meldt: "Met deze oostenwind is er een enorme aanvoer van distelvlinders. Waar ik ook kwam, op de meest onmogelijke plekjes, waren nieuwe en ook afgevlogen distelvlinders onderweg."

Luister naar het originele fenolijnbericht van Hans Gartner:

De jury over de winnaar: "De afhankelijkheid van de natuur, in dit geval de trekkende distelvlinders, van het weer wordt in deze bijdrage heel mooi duidelijk. De voorspelling van mogelijk een invasie van trekvlinders is ook uitgekomen. In dat soort jaren zie je ze opeens werkelijk overal. Ook mooi dat hij laat zien dat het hem wat doet door af te sluiten met 'Een bijzondere dag’. De toon van het verhaal, de kennis die en passant wordt overgebracht, de enthousiaste manier van vertellen laat de luisteraar direct naar zijn computer snellen om de dans van de distelvlinder te gaan bekijken." 
Winnaar_Hans_Gartner Frater Willibrordus Prijs

Van links naar rechts: Daniel Gulpers, Bibi Dumon Tak, Hans Gartner, Arnold van Vliet en Menno Bentveld.

© Vroege Vogels

Frater Willibrordus Prijs

De Frater Willibrordus Prijs is een initiatief van Vroege Vogels. De prijs is dit jaar voor de eerste keer uitgereikt en bestaat uit een aquarel met distelvlinders, gemaakt door Erik van Ommen. De jury bestaat uit Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit, schrijver Bibi Dumon Tak en Vroege Vogels samensteller Daniel Gulpers. Om tot een winnaar te komen heeft de jury de vele duizenden meldingen van de fenolijn afgeluisterd. Het zijn berichten, die zijn ingesproken tussen 20 februari 2019 en 20 februari 2020.

De prijs is vernoemd naar Frater Willibrordus. Vanaf het begin van de Fenolijn, in 2001, is de Frater één van de vaste, trouwe bellers geweest. Hij was altijd betrokken en vond het ook zijn taak om bij te houden wat er in de natuur onder invloed van het klimaat veranderde. Al vanaf het moment dat hij het klooster inging, was hij gefascineerd door de natuur en speciaal de fenologie: de leer van de eerstelingen in de natuur. Hij wilde de luisteraar met zijn waarnemingen altijd iets bijbrengen en meegeven. Dat vooral maakte hem geliefd bij de luisteraar. In september 2019 overleed Frater Willibrordus.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.