In een open slachterij, met hekken waar de dieren doorheen worden gejaagd naar de eigenlijke slachtplaats, zien dieren hoe hun soortgenoten worden afgemaakt. In de diervriendelijk slachterij met een beschutte drijfgang zien de koeien niet hoe hun soortgenoten een pen door de schedel geschoten krijgen. Dat scheelt veel stress voor het dier en uiteindelijk verbetert dan ook de vleeskwaliteit. Daarnaast loopt de gang richting de slachtplaats een beetje omhoog en zijn de koeien veel eerder geneigd om spontaan naar boven te lopen in plaats van dat ze opgejaagd worden.
Temple Gradin
De 'diervriendelijke slachterij' is een idee van de Amerikaanse zoöloog Temple Gradin. Zelf heeft zij een vorm van autisme, waardoor zij maar weinig prikkels kan verdragen. Vanuit die ervaring heeft ze ook de slachterij als een prikkelarme omgeving ingericht.
Duurzaam slachten
Een slachterij kan natuurlijk nooit diervriendelijk zijn maar deze manier van slachten kan wel duurzamer genoemd worden. Minder dieren worden vanwege de stress afgekeurd aan de slachtlijn en gaat er minder vlees verloren. Ook elders in het proces heeft het bedrijf moeite gedaan om duurzaam te werken. Zo worden gebouwen en water verwarmd met de warmte die vrijkomt bij het koelen van het vlees.