© Fotograaf: ikjelle
Dieren als koeien mogen "helaas" nog meegenomen worden naar evenementen zoals een protest, vertelt Frederieke Schouten, directeur van de organisatie Dier&Recht. Bij het boerenprotest in Den Haag waren dinsdagmiddag twee koeien aanwezig. "Dat is natuurlijk sowieso dieronvriendelijk. Het vervoer is onnodig, het is te druk bij de demonstratie en het is vandaag ook nog eens warm buiten", aldus de directeur. Bij wet is het echter niet verboden.
De meeste dieren mag je slechts onder strikte voorwaarden vervoeren, vertelt Schouten. "Bij een koe is dat alleen anders, die is met haar oormerk goed te traceren." Juristen, dierenartsen en onderzoekers voeren bij Dier&Recht actie voor dierenrechten.
De twee koeien, Klaartje en Betsie, zijn volgens de boeren weer teruggebracht naar hun boerderij. In totaal zijn de twee ongeveer drie uur bij het protest geweest.
Tijdens de demonstratie stelden de boeren dat een van de twee koeien naar het slachthuis zou gaan als de stikstofmaatregelen worden aangenomen. "Dat is een erg raar dreigement", zegt Schouten daarover. "De boeren maken het dramatisch, terwijl ze op jaarbasis waarschijnlijk zo'n 40 procent van hun koeien naar de slacht brengen." In totaal leeft een melkkoe in de vee-industrie gemiddeld zes jaar. Dat komt doordat ze dan minder vruchtbaar worden, minder melk produceren en meer gezondheidsproblemen krijgen.
"Als de veestapel daadwerkelijk gehalveerd wordt, dan gaat natuurlijk niet de helft van de koeien naar de slacht", legt de directeur uit. "De boer kan dan stoppen met het insemineren. Een jaar later heb je dan al zo'n 30 of 40 procent minder koeien, omdat de oudste koeien naar de slacht gaan. Dat voorbeeld is dus niet passend. De boeren protesteren vooral omdat hun bedrijf kleiner moet worden."
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.