Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Diergaarde Blijdorp heeft nieuw tijgerverblijf

  •  
22-06-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
880 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_116541.jpg
De Rotterdamse Diergaarde Blijdorp heeft woensdag het nieuwe tijgerverblijf geopend. Het ongeveer 700.000 euro kostende onderkomen biedt onderdak aan de Sumatraanse tijgers Musi en Hermes. Het is de bedoeling dat er op korte termijn twee nieuwe vrouwtjes bijkomen waarmee kan worden gefokt.
Bijzonder is dat karakteristieke elementen van architect Van Ravesteyn behouden zijn gebleven in het moderne verblijf. ,,Het is prachtig, maar we zijn eindeloos bezig geweest om de wensen van de monumentencommissie en de onze in elkaar te schuiven. De Vereniging Vrienden van Blijdorp gaf ons dit cadeau in 2003, maar pas woensdagochtend was het echt klaar'', aldus directeur A. Dorresteyn.
Bezoekers kunnen de dieren goed zien in het buitenverblijf. Maar wie de tunnel ingaat die de twee verblijven scheidt, vindt net als in het Oceanium alleen een glazen wand tussen mens en dier. De eerste bezoekers zagen woensdag van heel dichtbij hoe Musi een stuk vlees verorberde. En ze kwamen erachter dat tijgers net als katten heel vaak plassen om hun territotrium af te bakenen. Behalve te zien en te horen, zijn de dieren dan ook goed te ruiken in hun nieuwe binnenverblijf.
Het tijgerverblijf is te vinden op de plek waar voorheen de ijsberen en zeeleeuwen zaten. De naastgelegen brug -ook een ontwerp van Van Ravesteyn- is eveneens gerestaureerd en is een uitstekende plek om de tijgers van bovenaf te bekijken. De gebogen baleinen die de leefruimte begrenzen, zijn nieuw en passen bij het Van Ravesteyn-monument. Voordeel van de metalen bogen is dat er geen dak nodig is om te voorkomen dat de dieren eruit klimmen. Het hekwerk rond het verblijf torent ruim boven de brug uit.
Dorresteyn: ,,Ooit was Blijdorp beroemd als fokker van tijgers, maar dat is al lang niet meer zo. We hebben er nu nog maar twee en met de 17-jarige Musi kunnen we niet meer fokken. De twee nieuwe vrouwtjes zijn dan ook zeer welkom, want het gaat niet goed met de tijgers.''
De dieren worden verwerkt in Oosterse medicijnen. De staart zou helpen tegen huidziekten, tanden bij hondsdolheid en geslachtsziekten, de hersenen verhelpen luiheid en pukkels, en de penis wordt verwerkt in potentieverhogende middelen. Wereldwijd zijn er nog hooguit vijfhonderd Sumatraanse tijgers, in alle dierentuinen leven er 250.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor