Dierentongen die op rietjes lijken, tandjes hebben of gespleten zijn. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of het bestaat. Al deze vormen hebben een interessante functie (en zijn ontzettend leuk om te zien.). De mooiste foto's met dierentongen hebben wij op een rijtje gezet.
De draaihals eet vooral mieren met zijn lange tong. Dit doet hij door met z'n kleverige tong in een mierenhoop te prikken en de hapjes op te likken. Z'n tong is niet lang genoeg om diep in de mierengangen te komen, dus moet hij het hebben van de mieren die naar buiten lopen.
De kolibrievlinder hangt stil in de lucht en kan zo van een afstand nectar opdrinken. De lange roltong wordt als rietje gebruikt om diep in de bloem te komen. De kolibrievlinder heeft van alle bloembezoekende insecten in Nederland de langste tong: tot 28mm lang!
Fotograaf: Mariaa.
Van ver zie je er niks van, maar van dichtbij zie je dat ganzen een soort tandjes op hun tong hebben. Dit is om voedseldeeltjes uit water te filteren. Bovendien kunnen grasetende ganzen zo goed gras vastpakken tussen hun tong en de bovenkant van de bek.
Fotograaf: tillymeijer.
Slangen 'kwispelen' met hun tong om geurdeeltjes op te vangen. Dit heet tongelen. Dankzij de gespleten tong kunnen zij proeven of de geur aan hun linkerkant of rechterkant het sterkst is.
Fotograaf: Duijsens.
Deze ijsvogel heeft last van braakballen (er vliegt er een weg linksboven). Dankzij dit probleempje kan je mooi zijn tong zien. Hun tong is mooi puntig, net als hun snavel.
Fotograaf: Kasteelheertje.
Sommige mensen eten uit hun neus en schotse hooglanders lusten er ook wel pap van. In de tong zitten allerlei spieren waarmee ze gras kunnen vastgrijpen en lostrekken.
Fotograaf: Erikneuteboom.
Is dit een tong?! Nee, het lichaamsdeel van deze hartschelp lijkt ontzettend op een tong, maar het is eigenlijk de voet van het dier. Hiermee kunnen ze zich verplaatsen of ingraven.