Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rechten van een dier

  •  
25-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_270216.jpg

© varken

Mens en dier zijn al eeuwenlang met elkaar verbonden. Wij eten ze op, bejagen ze, nemen ze als huisdier of verdienen geld door ze te houden. Maar hebben dieren hier eigenlijk wat over te zeggen? Hebben ze recht op welzijn of recht om niet te lijden? Hebben ze uberhaupt rechten? Historicus en projectleider bij World Animal Protection Dirk-Jan Verdonk scheef er een boek over, met de toepasselijke titel: 'dierenrechten'.
Verdonk beschrijft welke rol religie, filosofie en wetenschap hierin hebben gespeeld, door de geschiedenis heen. Over de mens die in het Christendom boven het dier werd gesteld. Over filosoof Rene Descartes die dacht dat je 'dieren geen leed zou kunnen toebrengen, omdat ze geen gevoelens zouden hebben'. En over de opmars van het onderzoek naar dierenwelzijn in de wetenschap.
Verdonk beschrijft ook hoe in 1880 in de Nederlandse politiek voor het eerst over 'dierenrechten' wordt gesproken. Op de agenda is de vraag of dierenmishandeling in het wetboek van strafrecht zou moeten worden opgenomen.
Het onderwerp dierenrechten is nog steeds zeer actueel. Van de jacht, tot de megastallen, van de bontindustrie tot het onverdoofd slachten. In sommige landen, zoals Zwitserland, zijn de rechten van dieren zelfs in de grondwet verankerd.
Titel: Dierenrechten (deel 43 in de serie elementaire deeltjes)
Auteur: Dirk-Jan Verdonk
Uitgeverij: Amsterdam University Press (AUP)
Prijs: 9,95
Pagina’s: 180
ISBN 978-94-6298-129-4
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor