Doordat veel nederlanders thuiswerken en vaker ommetjes maken in de natuur, is er meer oog voor de natuur en worden zielige dieren dus sneller opgemerkt, aldus Zandt. De toevlucht heeft te maken met een enorme aanloop van dierenambulances, want sommige opvangcentra in de buurt kunnen de toestroom niet meer aan en sturen de ambulances door naar Zuidoost, wat bekend staat als de grootste in de regio.
Onterecht
Vooral jonge haasjes en vogels belanden vaak onterecht in de opvang. Mensen zien een jong vogeltje liggen en denken dat het hulp nodig heeft, maar het is heel normaal dat jongen voordat ze uitvliegen eerst een paar dagen op de grond gevoed worden. Ze naar de opvang brengen hoeft dus niet. Kijk of luister altijd of er een volwassen vogel in de buurt is. Dit is in een natuurlijke omgeving bijna altijd het geval. Is het dier aangevallen of beschadigd, of ligt het midden op straat? Dan kun je de dierenambulance bellen en kan het dier in de opvang weer aangesterkt worden.
Inkomsten vallen weg
Een ander gevolg van de coronacrisis is dat een groot deel van de inkomsten van opvangcentra wegvallen. Dit komt omdat evenementen zijn afgelast, waardoor opvancentra geen donaties meer kunnen ophalen. Ook huis-aan-huis collecte kan niet meer doorgaan en open dagen moeten worden geannuleerd. Daarom valt een groot deel van de giften weg. Daarnaast kunnen stagiares en kwetsbare vrijwilligers hun werk niet meer doen, waar door ook arbeidskracht wegvalt. Twaalf Noord-Hollandse wildopvangcentra hebben daarom bij de provincie aangeklopt om extra geld in verband met de coronacrisis. Dit verzoek wordt eind deze maand overlegd in de Provinciale Statenvergadering.