Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dieren houden van beukennootjes

  •  
27-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3709 keer bekeken
  •  
Beukennoot

© beukennoot, fotograaf: belton

Van september tot november vallen de beukennootjes uit de boom. De bodem van een beukenbos kan er helemaal mee bedekt zijn. Het beukennootje is voor veel dieren een voedzame lekkernij.
Welke dieren op dit driehoekige nootje afkomen, laten we in deze fotoserie zien. 

Mastjaar

Dit is het vijfde jaar op rij dat de beuk vruchten draagt. Normaal gesproken produceert de boom het ene jaar wel vruchten en slaat de boom daarna een jaartje over. Een jaar waarin de bomen meer vrucht dragen dan gemiddeld wordt een mastjaar genoemd.
Beukenbos

© beukenbos, fotograaf: leeneus

Herfst in een beukenbos. Fotograaf leeneus
Elke vrucht draagt twee nootjes die worden omsloten door een houten napje, dat gevormd wordt uit de vruchtbladen en de schutbladen. Als de noten rijp zijn, opent het napje zich in vier delen en vallen de twee beukennootjes op de grond. 
Beukennootjes

© Beukennoot, fotograaf: belton

Napje opent zich in vier delen en de twee beukennootjes vallen eruit. Fotograaf belton
In het najaar liggen de oliehoudende, driehoekige nootjes voor het oprapen op de bosbodem. Door toenemende kou zijn er minder insecten en is het beukennootje een belangrijke voedselbron. Vooral vogels vinden de nootjes erg lekker:
Boomklever met beukennoot

© Boomklever. Fotograaf gerritkie

Keep met beukennootje

© Keep. Fotograaf lubbertspaanse

Vink met beukennoot

© Vink. Fotograaf fozzje 

Ook de eekhoorn is een groot liefhebber van beukennootjes. Her en der begraven ze in het najaar zoveel mogelijk nootjes als voorraad voor de winter. De nootjes die ze vergeten op te graven kunnen in het najaar ontkiemen, en zo helpt de eekhoorn juist mee aan de verspreiding van de beuk. 
eekhoorn

© Even lekker knabbelen. Fotograaf anna1945

bosmuis

© Ook een bosmuis houdt wel van een beukennootje - fotograaf dubbelaa

 
Ook een bosmuis houdt wel van een beukennootje. Fotograaf dubbelaa
Op de Veluwe is het aantal wilde zwijnen snel gestegen. Het wilde zwijn maakt in dit natuurgebied gretig gebruik van de eikels en beukennootjes die daar nu ieder jaar vallen. 
wildzwijn

© Wild zwijn wroet met z’n snuit in de bosbodem op zoek naar voedsel - fotograaf risseeuw

 
Wild zwijn wroet met z’n snuit in de bosbodem op zoek naar voedsel. Fotograaf risseeuw
Elk jaar blijven er genoeg nootjes liggen die zo de kans krijgen om te ontkiemen. Het zal alleen nog wel even duren voordat dit kiemplantje een boom van veertig meter hoog is.
beukzaailing

© Het begin van een beuk. Fotograaf grobel

Als een beukennoot te lang blijft liggen gaat het nootje schimmelen. Ook voor een mycena paddenstoel blijkt de beukennoot een prima voedingsbodem te zijn.
beukennoot mycena

© Mycena groeit op een beukennoot. Fotograaf greetje1955

Sommige mensen vinden een beukennootje op z'n tijd ook wel lekker, maar dat raden we niet aan. Beukennootjes bevatten namelijk de giftige stoffen fagine een saponine waar je behoorlijk ziek van kunt worden. 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.