Ken jij het grootste knaagdier van Nederland? En nee, het is geen muskusrat of gewone rat. Van de koning der knaagdieren vind je soms sporen langs waterkanten van rivieren en meren. Hier liggen omver geknaagde bomen en takken verspreid in het landschap. De bruine schim die dit veroorzaakt, houdt zich vaak op in zijn burcht onder water. En, weet je het al? We hebben het natuurlijk over de bever!
De Big Five
Naast Nederland is de bever met een kop-romp lengte tot wel 100 centimeter het grootste knaagdier van Europa. Hij hoort zelfs bij de Big Five: vijf indrukwekkende diersoorten in de Nederlandse natuur. Omdat bevers bomen en takken moeten kunnen doorknagen, hebben ze extra sterke en scherpe tanden nodig. Deze zijn opvallend oranje. Ze hebben zelfs ijzer in hun tanden zitten, waardoor ze extra sterk zijn.
Aantal: 3500
Leeftijd: tot zo’n 7-8 jaar
Aantal omver geknaagde bomen per jaar per bever: 45 tot 90
Bronsttijd
De bronsttijd van de bever begint in januari en duurt zo’n twee maanden. De paring vindt plaats in het water. Na 3,5 maand draagtijd worden de jonge bevers tussen april en juli geboren. Ze zijn vooral actief in de schemering, dus ga snel op speurtocht!
Deze knager was sinds 1826 uitgestorven in Nederland, maar heeft in 1988 zijn comeback gemaakt. Op dit moment heeft hij zijn vaste plek in onze natuur weer ingenomen. De bever komt in Nederland vooral voor in de Biesboch, de Millingerwaard, het Almeerderhout en het Limburgse Leusdal.