Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Derde soort reuzenpenisplant bloeit voor het eerst in Nederland

  •  
01-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1019 keer bekeken
  •  
reuzenpenisplant-hortusleiden

Amorphophallus gigas in bloei in de Hortus Botanicus in Leiden.

© Hortus Botanicus Leiden

De derde soort reuzenpenisplant (Amorphophallus gigas) staat nu in bloei in de Hortus botanicus van Leiden. Het is de eerste keer dat deze speciale soort in Nederland in bloei te zien is. En niet één, maar twee exemplaren staan op dit moment tegelijkertijd in de knop. 

In 2021 bloeide de zeldzame Amorphophallus decus-silvae al in Leiden, in de zomer van 2022 gevolgd door twee exemplaren van Amorphophallus titanum. Nu gaat het dus om twee exemplaren van Amorphophallus gigas. Hiermee zijn alle drie de Reuzenamorphophallussoorten die ter wereld voorkomen in de Leidse hortus in bloei geweest.

Hoogste plant van het geslacht

Door de lange steel van de Amorphophallus gigas is dit de hoogste penisplant van het geslacht. Deze bestaat uit een bloeikolf, met daaromheen een schutblad. Onderaan de bloeikolf bevinden zich mannelijke en vrouwelijke bloemen. Tijdens de bloei gaat het schutblad open en komen de vrouwelijke bloempjes in bloei. Oorspronkelijk komt de reuzenpenisplant uit de regenwouden van West-Sumatra. De plant wordt bedreigd, omdat het natuurlijke leefgebied zwaar onder druk staat.

Rottende geur 

De eerste dag verspreidt de kelk een geur van rottend vlees om vliegen aan te trekken. Daarna bloeit hij nog een dag zonder geur. Na 24 uur gaan de vrouwelijke bloempjes dicht en beginnen de mannelijke bloemen te bloeien. Deze bloeien geurloos en zijn bedekt met stuifmeel. De stank verdwijnt en de vliegen verlaten de kelk, maar niet zonder eerst langs de mannelijke bloemen te vliegen en bedekt te raken met stuifmeel. Nog 24 uur later is de plant uitgebloeid en stort de bloeiwijze weer in. De penetrante geur die met de bloei gepaard gaat, weerhoudt bezoekers er niet van om op bezoek te komen. De plant trekt veel bekijks in de Hortus.

Vroege Vogels in de Hortus 

Vroege Vogels Radio was voor de uitreiking van de Jan Wolkers Prijs in 2021 op een historisch moment in de Leidse Hortus. Toen stond de Amorphophallus decus-silvae, beter bekend als de penisplant, sinds 23 jaar weer eens in bloei. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.