Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Deltaplan voor aanpak exoten

  •  
15-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
111 keer bekeken
  •  
Duizendknoop.jpg

© Duizendknoop - Fotograaf: JanusBlankers

De Amerikaanse rivierkreeft, de quaggamossel, de zwartbekgrondel of de Aziatische duizendknoop zijn allemaal invasieve exoten. Deze soorten zijn de laatste jaren flink aan het oprukken in Nederland. Met als gevolg dat inheemse soorten, zoals de Europese rivierkreeft, in de verdrukking komen.

Invasiebiologie

Volgens de kersverse hoogleraar invasiebiologie Rob Leuven aan de Radboud Universiteit in Nijmegen moet er een nationaal plan van aanpak komen voor de meest risicovolle exoten. Een soort deltaplan dus.

Toename exoten

Volgens invasiebioloog Leuven nemen de schadelijke exoten sneller toe door klimaatverandering en steeds verdergaande globalisering. Een plan is nodig om de stijgende maatschappelijke kosten en risico's voor de volksgezondheid binnen de perken te houden. Met een duidelijk plan kunnen ook de ongewenste milieueffecten veroorzaakt door de invasieve exoten beter worden beteugeld.

Plan van aanpak

In het Deltaplan komt Leuven met een aantal maatregelen. Door een nationale lijst op te stellen wordt het gemakkelijker om de invasieve exoten te bestrijden. Leuven is voorstander van een landelijk verplichte 'exotenvrij'-verklaring bij grondtransacties, zodat de verdere verspreiding van probleemsoorten tegen wordt gegaan. Verder wil de hoogleraar invasiebiologie burgers inzetten om exoten te vangen om het plan betaalbaar te houden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor