Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Deksel van veen voor gifpolder in Amsterdam

  •  
29-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
561 keer bekeken
  •  
Annelies van de Craats

Annelies van de Craats, ecoloog van Witteveen & Bos, bij één van de sawas in de Volgermeerpolder

© Rob Buiter

In de jaren tachtig was de Volgermeerpolder, een voormalige vuilstort van de gemeente Amsterdam, de eerste van een hele serie gifschandalen. Inmiddels is het gif afgedekt met een plastic folie, maar op termijn moet die folie worden vervangen door een natuurlijk veendek. Het geheime wapen? Snelgroeiend krabbescheer!

Illegale dump

In de jaren zestig werd op grote schaal – grotendeels illegaal! - gif gedumpt op de Amsterdamse vuilstort in de Volgermeerpolder. In de jaren tachtig kwam dit pas aan het licht, waarna een hele reeks gifschandalen in Nederland boven de grond kwam. In de Volgermeerpolder werd uiteindelijk besloten het gif 'in te pakken'. Maar de folie waarmee dat is gebeurd, zal over een halve eeuw ook vergaan. Om dan niet alsnog de hele boel te moeten afgraven, heeft de gemeente Amsterdam ervoor gekozen om er een beschermde laag veen bovenop te laten groeien. 

Vliegende start

Om die veengroei een vliegende start te geven, hebben de ingenieurs van Witteveen en Bos krabbescheer uit de Wieden overgebracht naar de 'sawa's' van de Volgermeerpolder. "Natuurmonumenten had het daar over, en wij konden het hier goed gebruiken", vertelt Annelies van de Craats van het ingenieursbureau.
Onderzoeker Fons Smolders van bureau B-ware deed eerder onderzoek aan krabbescheer. "Uit kleinere pilotstudies hebben we geleerd dat krabbescheer een vliegende start kan geven aan de veengroei. De planten dekken het water af, waarna riet het kan overnemen. Uiteindelijk zullen de resten van al die planten de dikke laag organisch materiaal vormen die veen feitelijk is." 
Fons Smolders (B-Ware)

Fons Smolders (B-Ware) met een stekje van krabbescheer

© Rob Buiter

Blijven opletten

De verantwoordelijk wethouder, Marieke van Doorninck van Amsterdam, is blij met de gekozen oplossing. "Uiteraard zullen we wel continu in de gaten moeten houden of het gif niet alsnog naar de omgeving weglekt.  We staan ook in continu overleg met de bewoners rond dit gebied. Die zijn ook nauw betrokken bij het onderhoud van het natuurgebied dat de Volgermeerpolder nu is."
Wethouder Marieke van Doorninck

Wethouder Marieke van Doorninck (Groen Links) van Amsterdam, in de Volgermeerpolder.

© Rob Buiter

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.