Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Zwarte specht, Noordzee, Geuldal, fenolijn en alle overige onderwerpen

  •  
08-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
Luister de reportages en interviews terug op de volgende startpunten:
00:00 - Zwarte specht
10:30 - Vogelgriep
14:40 - De bodem als spons in het Geuldal
22:45 - Stem van de Noordzee
36:35 - Fenolijn

Hieronder vind je meer informatie over de reportages en interviews.

De Zwarte Specht

In de serie vogelboeken van Atlas Contact verschijnt deze week de Zwarte Specht van Koos Dijksterhuis. Een boek over de vogel die de schrijver op zijn vijftiende 'uit zijn schoenen blies'. We bezoeken de plek waar Koos als vogelend pubertje zijn eerste zwarte specht zag: Landgoed Den Treek, bij Leusden. We vinden daar weliswaar geen specht, maar wel de overduidelijke sporen: een boomstronk waar een 'timmerman' met een heel stevige beitel in het hout heeft zitten hakken, op zoek naar mieren of larven van boktorren. "Dat kan er maar één zijn geweest", denkt Dijksterhuis: "de zwarte specht!" 
Sporen van de specht

Vogelgriep treft veel vogels

De vogelgriep slaat de laatste dagen flink toe. Het lijkt er op dat er vooral brandganzen zijn getroffen. Ruurd Jelle van der Leij, natuurfilmer, zag het deze week met eigen ogen in het noorden van Friesland. Hij weet welke vogelsoorten nog meer gevoelig zijn voor vogelgriep en hoe het virus zich gaat verspreiden.

De bodem als spons in het Geuldal

In het Geuldal in Zuid-Limburg worden oude drainagebuizen weggehaald, zodat graslanden weer water kunnen vasthouden. Dit voorkomt dat bij stortbuien overstromingen ontstaan, maar ook dat de bodem verdroogt. En dat is weer goed voor de natuur.
Lees meer
Opgegraven drainagebuizen

In de graslanden van het Geuldal worden drainagebuizen opgegraven, zodat de bodem weer kan vernatten

© Jeannette Parramore

Stem van de Noordzee

Als je natuur een stem zou geven, zou ze dan rechtszaken gaan voeren om zichzelf beter te beschermen? Kunnen dan zeehonden, oesters en haaien bij de rechter aankloppen? Jurist Laura Burger schreef er een boek over: de stem van de Noordzee.
Voor Han Lindeboom, emeritus hoogleraar mariene ecologie Wageningen Universiteit, klinkt het nogal abstract. Want wie krijgt dan een stem en hoe geef je die stem weer? samen schuiven zij aan bij Vroege Vogels voor een gesprek over de stem van de Noordzee.
Noordzee_03.jpg

Fenolijn

Deze week weer heel veel paddenstoelen in allerlei vormen en kleuren. Deze meldingen zijn zondag te horen op ons antwoordapparaat van de natuur.  Wie zijn kennis wil testen raden we aan het memory-spel te spelen waarin je verschillen vormen van een paddenstoel bij elkaar moet zoeken. Want herken jij  een vliegenzwam als na een buitje de kenmerkende stippen zijn afgespoeld of het duivelsei waar de stinkzwam uit ontspringt? Luister zondag naar een selectie van de eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338Kijk hier voor meer informatie over de Fenolijn.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.