Zestien jaar geleden werd er door EIS (kenniscentrum voor insecten en andere ongewervelden) inventarisatie gedaan in Het Nationale Park Dwingelderveld Een gebied dat rijk is aan bedreigde en zeldzame bijen. In die tijd kende het terrein een grote variatie met onder meer zandruggen, stuifkuilen, zandpaden, karrensporen en bermen. Precies de habitat die wilde bijen wensen.
Wilde bij
Het gaat niet goed met de wilde bij. De achteruitgang van de wildebijenstand wordt veroorzaakt door het verdwijnen van geschikte voedselplanten en nestgelegenheden. Ook het intensieve gebruik van het landschap zorgen voor afname van de wilde bij.
Deze zomer inventariseerde EIS opnieuw de stand van de wilde bij in het Dwingelderveld. Dit om een helder beeld te krijgen over de voor- of achteruitgang van de bijen in het terrein. Tot nu toe zijn er al diverse bijzondere soorten aangetroffen. Zo is de zadeldwergzandbij Andrena falsifica op diverse plekken in het terrein aangetroffen, een soort die toch maar van enkele plekken in het land bekend is.
Bijzonder was ook dat de heidehommel Bombus humilis nog in het gebied voorkomt. Deze zeer zeldzame hommel is zeer sterk achteruitgegaan de afgelopen decennia en is nu slechts nog bekend van enkele locaties in het noorden. In het Dwingelderveld werden op één locatie diverse exemplaren aangetroffen.