Daan Drukker van kenniscentrum insecten EIS doet onderzoek naar vlooien. Daarvoor pluist hij vogelnesten uit, maar ook de nesten van mollen en eekhoorns. Want in die nesten wachten de vlooien soms wel maanden op de gastheer, klaar om er weer op te springen en wat van diens bloed te drinken.
Vlooiennamen
Mensenvlo, egelvlo en kattenvlo. De Nederlandse naamgeving van vlooien is weinig origineel. Het gros van hen heeft de naam van hun gastheer, maar wat als je niet één gastheer hebt, welke naam draag je dan? Bij vlooien is vooral de vorm van de genitaliën een belangrijk kenmerk om de soort te herkennen. Er zijn vlooien die een mannelijk geslachtsorgaan hebben in de vorm van een cowboylaars of een soort haak. Het ligt dus voor de hand om de naam daarop te baseren. Daan Drukker vertelt in de podcast dat hij twee exemplaren gevonden waar hij graag een Nederlandse naam voor zou willen hebben. Hij riep de luisteraars op om een naam te verzinnen.
Inzendingen
Daan Drukker is zeer verheugd met de inzendingen: “ Dit bewijst maar weer eens dat een frisse, onbevangen blik van een buitenstaander toch leuke inzichten kan geven! De meeste suggesties die worden gegeven zijn helaas toepasbaar op bijna alle vlooiensoorten (stormtrooper, lassovlo, lusvlo, spiraalvlo) dus de naamgeving van de Megabothris turbidus waar deze suggesties voor langs kamen, daar ben ik nog niet uit. maar toen ik de suggesties zag van molenwiek, molenvlo of ventilator moest ik toch even nadenken."
Molenwiekvlo
Daan Drukker keek op de foto van de Ctenophthalmus agyrtes en toen begreep hij waar de inzenders het over hadden, namelijk dit:
© Daan Drukker, EIS
Daan Drukker: " Dit was mij nog nooit opgevallen, omdat dergelijke patronen nooit gebruikt worden in de detreminatieliteratuur . Ik ben eens in mijn collectie gaan kijken, en wat blijkt? Zelfs z'n meest verwante soorten hebben dit patroon helemaal niet! Erg leuk om te merken, dus ik denk dat dit een topnaam is! Dan nog even kiezen welke van de namen het beste is: molenwiekje, ventilatorvlo, molenvlo, wiekenvlo. De soort zit regelmatig, maar lang niet altijd op mol, dus het is wel belangrijk om de naam niet al te verwarrend te maken (mollenvlo en molenvlo)Ik neig daarom naar een combinatie van twee namen: molenwiekvlo. Extra leuk is dat er dan credit kan gaan naar twee inzenders: Aukje en Margriet. Heel erg bedankt !"