Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De toekomst van de bossen

  •  
17-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
837 keer bekeken
  •  
mastbos

© pixabay

Hoe zien onze bossen er over 30 jaar uit? Zijn alle fijnsparren ten onder gegaan aan de droogte en komen er dan nog wel goudhaantjes en kuifmezen voor? Vroege Vogels werpt een blik op de toekomst van het bos en spreekt met kenners over het rolrond vliegend hert, de winterlinde en voedselbossen.
Bosbaden

© Merlijn Schneiders

Shinrin-yoku

Shinrin-yoku betekent letterlijk ‘baden in de atmosfeer van een bos’. Dit uit Japan afkomstige fenomeen trekt steeds meer mensen. Op zoek naar rust in lichaam en geest gaan zij het bos in onder leiding van een gids. Kat Novotna is Shinrin-yoku gids  en merkt een enorme toename aan interesse voor het bosbaden.

De komst van het rolrond vliegend hert

Pissebedden, houtkevers en spekzwoerdzwammen. Allemaal zijn ze even dol op dood hout. Als je aan bosecoloog Jan ten Hoopen vraagt wat de toekomst van onze bossen moet zijn, dan is er maar een antwoord mogelijk: de komende decennia moet er steeds meer dood hout in onze bossen komen te liggen. En als er een dier op het verlanglijstje staat van deze ambassadeur van het dode hout is dat het rolrond vliegend hert.
dood hout

© pixabay

Winterlinde, hazelaar en wintereik, de bomen van de toekomst

Naast de fijnspar heeft ook de beuk het zwaar in de steeds langdurigere periodes van droogte. Als we bossen willen redden, moeten er klimaatbestendige bomen worden geplant, bomen zoals winterlinde en hazelaar. Op meerdere plekken in ons land staan deze soorten er al, nog wel wat klein van stuk, maar ze staan! Bosonderzoeker Bas Lerink van Wageningen Universiteit houdt deze nieuwkomers nauwlettend in de gaten.
klimaatbestendige boom

© Heleen Schneiders

De toekomst van het goudhaantje

De kans is groot dat als je door een naaldbos loopt, je ze hoort: de roepjes van het goudhaantje. Maar door het verdwijnen van naaldbomen lopen hun aantallen de laatste jaren terug. De middelste bonte specht rukt juist op in ons land door de steeds ouder wordende loofbossen. Ruud Foppen van SOVON, vogelonderzoek Nederland, bestudeert al jarenlang de bosvogels in ons land. 
goudhaantje

© Goudhaantje - Fotograaf Elshout-Natuur

Op naar meer bomen in steden en agroforestry

Voormalig rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman heeft ook zo zijn ideeën voor de toekomst van ons bos. Het College van Rijksadviseurs werd vorig jaar gevraagd een advies uit te brengen naar aanleiding van de Bossenstrategie (een plan voor de toekomst van onze bossen) van minister Schouten. Het College adviseerde onder andere het realiseren van bos in de nabijheid van steden en het uitbreiden van het aantal bomen in de stad. Ook raadt zij aan veel energie te steken in projecten als agroforestry en voedselbossen. 
park

© pixabay

Meer over:

toekomst, bos
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor