Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De schoonheid van wieren

  •  
09-05-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
wieren 1

© Bron: Anna Atkins, Rijksmuseum Amsterdam

Schrijver en beeldend kunstenaar Miek Zwamborn verhuisde speciaal voor wieren naar Schotland. Op het strand raakte ze gefascineerd door deze algen en schreef er onlangs het boekje “Wieren” over. Miek Zwamborn beschrijft de indrukwekkende cultuurgeschiedenis van wier en de rol van wier in de kunst en in de keuken.

Anna Atkins

Het eerste fotoboek ter wereld bevat ook een grote collectie aan wieren. Anna Atkins werkte van 1843 tot 1853 aan haar boek 'Photographs of British Algae'. Het bestaat uit 307 blauwdrukken van zeewieren die gemaakt zijn met de fotografische techniek cyanotypie. Samen met Miek Zwamborn ging Vroege Vogels naar het Rijksmuseum om het boek te bewonderen. 
wieren 2

© Bron: Anna Atkins, Rijksmuseum Amsterdam

Cyanotypie

De techniek die Anna Atkins gebruikte om de wieren af te beelden heet cyanotypie, een eenvoudige voorloper van de fotografie. Ze dompelde gedroogd zeewier op papier dat met ijzerzouten was bewerkt onder in water. Daarna legde ze het zeewier op papier in het zonlicht en doordat de ijzerzouten werden blootgesteld aan fel licht veranderde de kleur in Pruisisch blauw. De plek waar de algen hadden gelegen werden niet belicht en lieten dus een witte afdruk achter. Een van de boeken van Anna Atkins is in 2017 aangeschaft door het Rijksmuseum. Miek Zwamborn heeft een ander exemplaar van het boek in Kew Gardens mogen bewonderen toen ze haar boek over wieren aan het schrijven was.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.